Novinari akreditirani unutar Kongresa javljaju da je unutar kompleksa izdato upozorenje ljudima da samostalno ne napuštaju zgradu Kongresa, niti prilaze vanjskih prozorima.

 

- Blokirani su svi prilazi i izlazi iz svih zgrada zbog vanjske sigurnosne prijetnje - navodi se u kratkom saopćenju koje je objavila administracija Kongresa.

 

Uporedo s tim, evakuirano je i područje na kojem su bile u toku pripreme za probu ceremonije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena koja će se održati u srijedu.

 

Nedaleko od Kongresa prijavljen je i požar, a sa tog mjesta se dizao dim koji se vidio i iz zgrade Kongresa.

 

Vašingtonska Vatrogasna služba na Twitteru je saopćila da je požar izbio pod mostom u obližnjem kvartu i da je ugašen. U saopćenju se navodi da u požaru nije bilo stradalih.

 

Kompleks Kongresa, odnosno zgrada Kapitol Hill, trenutno ima svojevrsni status vojne zone unutar koje se priprema inauguracija novog američkog predsjednika Bidena. Kompleks je ograđen barijerama, uključujući i zgradu Vrhovnog suda.

 

Zgrada Kongresa je bila poprište velikih nereda koji su izbili 6. januara kada su pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa provalile unutar zgrade.