- Ured glavnog tužioca Ukrajine je pokrenuo postupak u krivičnom slučaju nelegalnog izvoza - kazao je u pisanoj izjavi za RSE glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, Oleg Nikolenko.

 

U izjavi se navodi kako je neosporna činjenica da ikona, koja je sredinom decembra 2020. godine poklonjena Lavrovu, potiče sa teritorije Ukrajine. Milorad Dodik, u intervjuu agenciji Srna 14. januara, rekao je da iz Ukrajine nikada nije dobio odgovor da li traže ikonu, niti su dostavljeni bilo kakvi podaci u vezi sa njom.

 

- Ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila ikonu prije datuma kada sam imao sastanak sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, prihvatit ću da im je predamo - rekao je Dodik.

 

Iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine reagirali su na ovu izjavu.

- Ukrajina odbacuje jezik uslovljavanja i ultimatume člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Neosporna je činjenica da ikona potiče sa teritorije Ukrajine - istakli su.

Naveli su i da očekuju da vlasti BiH pruže pomoć u okviru krivične istrage kako bi se ovaj artefakt "što je prije moguće" vratio u Ukrajinu.

- Očekujemo da će, umjesto da ikonu pretvore u taoca domaće političke borbe, vlasti Bosne i Hercegovine pružiti pomoć u okviru krivične istrage - kazali su u izjavi.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba 6. januara je na svom Twitter profilu objavio da Ukrajina i dalje zahtijeva da joj se vrati ikona iz Luganjska.

- Ukrajinska ikona opekla je ruke, čak, i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali, gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone - napisao Kuleba.

Iz Ministarstva su podsjetili da su i Ukrajina i BiH države potpisnice UNESCO-ve Konvencije iz 1970. godine o načinima zabrane i sprječavanja neovlaštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

- U skladu sa Članom 7. ove Konvencije, države potpisnice se obavezuju na zabranu uvoza kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili vjerskog ili sekularnog javnog spomenika ili slične institucije u drugu državu potpisnicu ove Konvencije, kao i da poduzmu odgovarajuće korake kako bi se otkrilo i vratilo bilo koje kulturno dobro na zahtjev zemlje porijekla - kazali su iz Ministarstva.

Dodik je pozlaćenu ikonu uručio Lavrovu 14. decembra.

Nakon toga, ambasada Ukrajine u BiH uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj su ih zamolili za "detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine".

Rusija je 23. decembra vratila Ambasadi BiH u Moskvi ikonu koja je nastala prije 300 godina i pronađena u Luganjsku, na okupiranoj teritoriji Ukrajine, nakon što je izražena sumnja da se radi o ukrajinskom nacionalnom blagu.

Tužilaštvo BiH je 18. decembra formiralo predmet o ovom slučaju.