S druge strane, neracionalni međusobni sukobi i podjele unutar tog bloka stranaka, uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturama vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama, i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarivanje punog potencijala tog političkog bloka.

 

Kazao je ovo predsjednik SDA Bakir Izetbegović u uvodnom obraćanju na današnjoj Redovnoj sesiji Kruga 99 na temu "Nužnost političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti".

 

- Probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dobile su povjerenje od skoro 700.000 glasača i izabrani zastupnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma. Od ukupno 42 zastupnika, njih 25 pripada ovom političkom bloku.

 
 
 

Na nivou entiteta FBiH procentualno učešće probosanskih snaga u Zastupničkom domu još je izraženije. Od ukupno 98 izabranih zastupnika, 78 mandata pripada probosanskim strankama - kazao je Izetbegović.

 

Uprkos toj dominantnoj poziciji, kako je dalje kazao, utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju važnih političkih procesa u Bosni i Hercegovini bitno je reduciran.

 

- To je tako dijelom zbog specifičnog ustavnopravnog uređenja države, ali u značajnijoj mjeri zbog razjedinjenosti tog bloka, čak i u okolnostima u kojima ta razjedinjenost direktno ugrožava interese države Bosne i Hercegovine.

 

Razvoj događaja nakon posljednjih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse. Polariziranje probosanske političke scene na dva međusobno suprostavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje interesa onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, zagovaraju produbljivanje etničkih podjela, provode blokade koje otežavaju funkcionisanje institucija i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine - kazao je Izetbegović.

 

Istaknuo je da fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama, koje posjeduju višestruko slabiji kapacitet u zakonodavnoj vlasti, da uvjetovanjem pri formiranju vlasti i njenom kasnijem funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima države Bosne i Hercegovine.

 

- Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava predsjednika SNSD-a koji je najavio da će "blok Srbi – Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne 'muslimani'".

 

Probosanske stranke kao jedinstven politički blok sa jasno zacrtanim crvenim linijama, principima, stavovima i smjernicama djelovanja posjeduje kapacitet ne samo da sebe lišava citiranog ponižavajućeg pristupa već da preuzme glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, te da postupno nadjača destruktivne političke snage i zaustavi negativne trendove.

 

Stoga je neupitno da formiranje snažnog patriotskog bloka nema alternativu i treba biti nulti prioritet političkog djelovanja svih subjekata koji sebe smatraju državotvornim, podređujući tome u potpunosti partikularne stranačke interese, međusobne ideološke razlike, te lične nesuglasice i ambicije. Svaki drugačiji pristup ne samo da je neodgovoran prema Bosni i Hercegovini, već direktno otvara prostor onim snagama koje su suprostavljene interesima države i njenih građana - kazao je Izetbegović.