29
Novembar

Denis Zvizdić postao favorit za šefa bh. diplomatije, poznata još četiri kandidata za ministre

Published in BiH

Denis Zvizdić (NiP) je, kako saznaje Klix.ba, postao favorit za budućeg ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

 

Prema tzv. redoslijedu biranja, prvi će birati Hrvati. Funkcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH će pripasti kandidatu HDZ-a, a u tu fotelju će, kako sada stoje stvari, sjesti Borjana Krišto (HDZ) koja nije uspjela u trci za člana Predsjedništva BiH.

 

Sljedeći izbor je na SNSD-u koji će predložitiZorana Tegeltiju za novog ministra trezora i finansija Bosne i Hercegovine.

 

Nakon toga, red je na Bošnjacima. Kako saznajemo, pregovara se da tu funkciju u budućem sazivu Vijeća ministara BiH preuzme Denis Zvizdić (NiP). On se HDZ-u i SNSD-u čini kao prihvatljivija opcija od Sabine Ćudić (NS) koja bi u naredne četiri godine trebala ostati u državnom parlamentu.

 

Što se tiče ostalih ministarstava, Staša Košarac (SNSD) će najvjerovatnije ostati na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Iz SNSD-a bi trebao stići i ministar prometa i komunikacija, a jedan od kandidata je Nedeljko Ćorić, aktuelni ministar saobraćaja i veza RS-a.

 

Ono što je sigurno da u novom sazivu neće biti aktuelnih ministara iz HDZ-a - Vjekoslava Bevande, Josip Grubeše i Ankice Gudeljević.

 

Uskoro se očekuje da budu poznata imena kandidata za ministra odbrane, ministra sigurnosti, ministra pravde, ministra za ljudska prava i izbjeglice i ministra civilnih poslova.

 

Današnjim potpisivanjem koalicije Osmorke i HDZ-a otvorena su vrata za početak pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou. Treći partner će biti SNSD, a prvi sastanci se očekuju u narednim danima.

Istočna Bosna