28
Novembar

U Tuzli promovisana knjiga “Maloljetnik na putu smrti”

Published in BiH

U okviru Međunarodnog festivala umjetnosti “Moja prva knjiga 2022” koji se održava u Tuzli, večeras je u Domu književnosti upriličena promocija knjige “Maloljetnik na putu smrti”, autora Hasiba Suljića iz Srebrenice.

 

2611 promocija 5

 

Pred mnogobrojnom publikom, o ovom djelu su, pored autora, govorili Meliha Habibović Herić, učiteljica u Potočarima i Mehmed Pargan, novinar i književnik iz Tuzle.

 

Knjiga “Maloljetnik na putu smrti” autora Hasiba Suljića svjedočanstvo je o genocidu u Srebrenici ispričano iz ugla mladića “nejakog za šume, visokog za Potočara”.

 

Kao petnaestogodišnjak 1995. godine prošao je putem kroz šumu do slobodne teritorije, u Kalesiji. U knjizi je opisao stanje u samoj Srebrenici i okolini od 1992. godine do tog kobnom 11. jula 1995. godine. Njegov otac je pronađen u masovnoj grobnici u Glogovoj, a ukopan je 2006. godine u Memorijalnom centru Potočari. Tokom promocije, navirala su sjećanja i veoma je teško bilo savladati emocije. 

 

O knjizi, ali i autoru, svjedoče i njegovi prijatelji, naglašavajući da je javnosti dostupan još jedan bolan pisani trag, ovaj put o ličnom iskustvu maloljetnika, koji se, ipak, izdigao iznad trauma i bola.

 

– Ova knjiga ima veliki značaj posebno što se tiče historijskog značaja samog djela. Smatram da trebamo davati veći značaj pisanju ovakvih knjiga i svjedočanstava, jer je u pitanju jedna životna priča, itekako važna za buduće generacije, istakla je ovom prilikom za Tuzlainfo.ba promotorka Meliha Habibović Herić.

 

Književnik i novinar Mehmed Pargan je naglasio da knjiga “Maloljetnik na putu smrti” na najuvjerljiviji način prikazuje “putovanje” jednog maloljetnika iz Srebrenice u julu 1995. godine.

 

 

– Odlučili smo se da temu genocida stavimo u naš program jer smatramo da je to jedna od važnijih tema o kojoj trebamo i moramo uvijek govoriti. Želimo također da sa ovom temom kod naših autora otvorimo pitanje zašto i na koji način pisati o Srebrenici. Mi smo sa Hasibom, u pripremi promocije, dodirnuli neke važne teme. Hasib je sa dvanaest godina dočekao rat u Bosni i Hercegovini i za tri godine, vrijeme trajanja rata, je toliko odrastao da je 1995. godine mogao sam da se snalazi nakon napada koji se desio na jednoj lokaciji, na putu između Srebrenice i Tuzle. Nakon toga se kao petnaestogodišnjak uspio sam snaći, priključiti se nekim grupama prema Tuzli i domoći se slobodne teritorije, dodao je Pargan za Tuzlainfo.ba.

 

Tokom promocije je rečeno i to da Bosna i Hercegovina ima obavezu da ove teme tretira na jedan ozbiljan i sveobuhvatan način, jer je domaća historiografija period dešavanja genocida nedovoljno obradila. /S.P./

 

tuzlainfo.ba

Last modified on ponedjeljak, 28 Novembar 2022 20:18

Istočna Bosna