24
Novembar

Smajo Mandžić: Čestitka za Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Published in BiH

Dragi prijatelji, drage Bosanke i Hercegovke, dragi Bosanci i Hercegovci, drage patriote

 

Čestitajući vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine mi se prisjećamo istovremeno i srednjovjekovne bosanske državnosti kao i 25.novembra kada je na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a obnovljena ta državnost. Ni tada nisu svi blagonaklono gledali na bosanskohercegovačku državotvornost i bilo je pokušaja da se ospori posebnost ovog našeg prostora, sa jasnim tendencijama da se Bosna i Hercegovina podijeli između susjeda i izgubi svaku samobitnost i ostane samo fusnota u historijskim knjigama.

 

Samo što su bosanskohercegovačke patriote spriječile takve pokušaje. I 1943.godine kao i pedeset godina kasnije kada su se komšijske aspiracije prema našoj teritoriji materijalizovale u najbrutalnijoj mogućoj agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Agresiji za koju je malo ko vjerovao da ćemo joj se moći oduprijeti. Ali jesmo. I sačuvali smo državu Bosnu i Hercegovinu u njenim vjekovnim granicama.

 

Osporavanja bosanske državnosti i dalje su snažna. I osporavanja 25.novembra u jalovom pokušaju da se uskrati povijesni kontinuitet Bosni i Hercegovini. Neprijatelji Bosne i Hercegovine nisu uspjeli i nikada neće uspjeti u tim pokušajima. Dok god mi praznike poput Dana državnosti doživljavamo kao priliku za proslavu i ponos, ali i kao opomenu da ta državnost neće biti očuvana sama od sebe nego da se svakodnevno moramo iznova boriti za nju.

 

I iznova pobjeđivati.

 

Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

Smajo Mandžić, zastupnik u Skupštini TK

Last modified on četvrtak, 24 Novembar 2022 23:57

Istočna Bosna