Print this page
17
Novembar

Premijerno prikazan film o hafizu Ibrahimu Trebinjcu, autora Nedima Hrbata

Published in BiH

Dokumentarni film “Hafiz Ibrahim-ef. Trebinjac: 110 godina od rođenja i 40 godina od smrti”, autora Nedima Hrbata, danas je premijerno prikazan u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

 

Dokumentarni film je rezultat saradnje Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka (IITB) i Media centra Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a ova premijera je održana u okviru manifestacije IITB „Dani islamske tradicije Bošnjaka“.

 

Autor filma, Nedim Hrbat je istakao kako se, svjedočenjem pojedinaca iz različitih perspektiva, filmom nastoji približiti lik hafiza Trebinjca onima koji nisu imali priliku upoznati ga.

 

– Sretan sam jer sam imao priliku, radeći na ovom filmu, pobliže upoznati hafiza Trebinjca, čovjeka kojemu je Kur'an bio i ostao temeljna jedinica ‘svemira’. Fascinantni su podaci o njegovoj brizi za hifz, o njegovom boravku u zatvoru, ali i podaci o njegovom angažmanu u društvu i u Islamskoj zajednici, kako u džamijama u kojima je bio imam, tako i u svim obrazovnim institucijama Islamske zajednice tog vremena – kazao je Hrbat.

 

Hafiz Ibrahim ef. Trebinjac 20 godina na sabah namazu učio džuz ( dvadeset stranica) Kurana

 

Hafiz Ibrahim Trebinjac rođen je u Sarajevu 14. oktobra 1912. godine. Poslije mekteba i osnovne škole, upisao se u Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu koju je završio 1933. godine.

 

Do svoje 21. godine završio je hifz pred hafizom Mustafom-ef. Mujezinovićem, a sedam kiraeta pred kurra hafizom Hamdijom Berberovićem.

 

Kada je 1935. godine osnovana Viša islamska šerijatsko-teološka škola, upisuje se i on među prvim njenim polaznicima. Diplomirao je u prvoj generaciji ove najviše školske ustanove 1939. godine. Nakon toga, Ulema medžlis u Sarajevu postavio je Trebinjca za imama Timurhan džamije i vjeroučitelja Druge osnovne škole u Sarajevu.

 

U teškim trenucima za muslimane, hafiz Ibrahim Trebinjac angažirao se pomažući im na različite načine. To je radio kroz instituciju Islamske zajednice, Udruženje uleme El-Hidaje i organizaciju Mladi Muslimani.

 

Predavao je u Gazi Husrev-begovoj medresi. Uz hafiza Ćamila Silajdžića i hafiza Sinanudina Sokolovića inicijator je sekcije hifza u Gazi Husrev-begovoj medresi, kao i posebnog fonda za potpomaganje učenika koji uče hifz.

 

Dva puta je vršio dužnost i direktora Gazi Husrev-begove medrese.

 

Kada je u septembru 1977. godine otvoren Islamski teološki fakultet, hafiz Ibrahim Trebinjac na njemu je postavljen za profesora. Predavao je dva predmeta: kiraet i hadis.

 

Hafiz Ibrahim Trebinjac bio je i autor i prevodilac nekoliko djela.

 

Na ahiret je preselio 16. oktobra 1982. godine.

 

(Preporod.info)

Last modified on četvrtak, 17 Novembar 2022 21:46