13
Maj

Dodikova djeca zaradila milione u privatnom biznisu

Published in BiH

Gorici i Igoru, kako je CAPITAL ranije pisao, mraz je pravio velike probleme u njihovim voćnjacima, pa je morala intervenisati i Republika Srpska, odnosno resorno ministarstvo koje im je iz agrarnog budžeta pomoglo da saniraju štetu

 

Gorica Dodik i njen suprug Pavle Ćorović, donijeli su prošle godine najviše novca u kasu porodičnog biznisa Dodikovih, a koji se i 2021. godine mjerio milionima maraka, analizirao je portal CAPITAL.

 

Napominju iz CAPITAL-a da je riječ o podacima iz prijavljene dobiti i firmama u kojima je samo najuža porodica zvanično prikazana kao vlasnik. Ukoliko se uzmu u obzir i firme šire porodice, kao i one sa kojima ih povezuju, čija se zarada mjeri u milionima maraka, u tom slučaju Gorica i Pavle bi bili među poslednjim pozicijama.

 

OBROK LJUBAVI

 

Njihove firme su, prema finansijskim izvještajima, u prošloj godini imale promet od oko 3,6 miliona maraka i zaradu veću od pola miliona KM.

 

Restorani “Agape” u Banjaluci koje vodi Gorica, u kojima je suvlasnik pored nje i Ivana Dodik, supruga njenog brata Igora, najviše su zaradili od Dodikovih.

 

Naime, ovi ugostiteljski objekti su u prošloj godini imali pazar od 2,4 miliona maraka, od čega je vlasnicama ostalo 158.474 marke čiste dobiti. Zapošljavali su 46 radnika.

 

To je za preko tri puta bolji rezultat nego 2020. godine kada su prihodi bili 1,56 miliona KM, a dobit nepunih 50.000 maraka sa istim brojem zaposlenih.

 

Gorica ima biznis i u voćarstvu ali joj vremenske prilike, za razliku od brata Igora, ne idu na ruku.

 

Njena firma “Agro Voće” iz Laktaša prošle godine je imala gubitak od preko 90.000 maraka. U minusu od 77.231 KM je bilo i preduzeće “Global Liberty” koje dijeli sa bratom Igorom.

 

Goričin suprug Pavle Ćorović takođe je nastavio da širi svoj biznis.

 

“Red box media” koju dijeli sa Renatom Radišićem, kumčetom svog punca Milorada, sinom Mileta Radišića, imalo je nepunih 100.000 maraka dobiti iz 639.868 KM prihoda, sa čime je za nekoliko procenata popravio prošlogodišnji rezultat.

 

Međutim, uočljivo je da Ćorović puno bolje posluje tamo gdje radi sam.

 

Tako je firma “Agro Destil” čiji je jedini vlasnik prošle godine imala promet od oko 600.000 KM i 264.413 KM dobit. To su uspjeli ostvariti sa samo troje zaposlenih.

 

VOĆE, KOŠARKA, IT…

 

Gorici i Igoru, kako je CAPITAL ranije pisao, mraz je pravio velike probleme u njihovim voćnjacima, pa je morala intervenisati i Republika Srpska, odnosno resorno ministarstvo koje im je iz agrarnog budžeta pomoglo da saniraju štetu.

 

Dok je sestra bila u minusu sa ovim biznisom, Igorov voćnak „Fruit Eco“ u Gradišci, koji dijeli sa Mirkom Dobrićem imao je ostvario dobre prinose.

 

U prošloj godini su sa 17 zaposlenih ostvareni prihodi od 1,8 miliona maraka iz kojih je „rodilo“ 382.981 KM profita, a koja je neznatno manja nego 2021. godine.

 

Takođe treba imati u vidu da je Igor u poslovnim vezama sa kompanijom “Prointer” poznatoj po unosnim poslovima sa Vladom Republike Srpske.

 

Preduzeće iz kojeg nikada do kraja nisu razjasnili odnose sa Igorom je prošle godine imalo rekordnih 58 miliona maraka prihoda i dobit od 4,7 miliona KM.

 

Kada je bliža rodbina u pitanju treba spomenuti i da je Spasoja Zeljković, suprug Dodikove sestre sa svojom firmom “Interkont – komerc” sa devet radnika zaradio 639.047 KM.

 

U “plusu” je bio i Dodikov sestrić Bogoljub Zeljković, koji je sa preduzećem “DL Plakat” imao promet od 740.263 KM i dobit od oko 9.000 KM.

 

MILORADOV BRAT „NESTAO“ IZ BIZNISA

 

Zanimljivo je da se u Jedinstvenom informacionom sistemu za registraciju poslovnih subjekata Republike Srpske više ne spominje ime Gorana Dodika, Miloradovog brata, a koji je ranije bio suvlasnik i osnivač više preduzeća.

Istočna Bosna