11
Maj

Tabuti s posmrtnim ostacima Bratunčana uz jecaje i suze ispraćeni iz Tuzle

Published in BiH

Posmrtni ostaci četiri žrtve proteklog rata danas su ispraćene ispred Komemorativnog centra u Tuzli, a njihovi tabuti upućeni su prema Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci. Ispraćaj je upriličen uoči kolektivne dženaze koja će biti obavljena sutra.

 

S platoa Komemorativnog centra u Tuzli danas su uz suze i jecaje ispraćeni posmrtni ostaci četiri žrtve bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na području Bratunca.

 

Dijelovi njihovih skeleta pronađeni su godinama nakon egzekucije na nekoliko različitih lokacija na području bratunačke regije, a zvanično su potvrđeni DNK analizom, na osnovu uzoraka krvi koje su dali članovi njihove uže ili šire rodbine.

 

Uz neizmjernu tugu danas su organizovano iz Tuzle ispraćeni posmrtni ostaci najstarije žrtve Mehmeda Imamovića koji je u vrijeme pogubljenja imao 38 godina, kao i Salmira Hodžića koji je ubijen kao devetogodišnjak.

 

"Naš dječak (Salmir, op.a.) će sutra biti spušten u kabur pored svoje majke i nane. Jučer smo otkrili spomen ploču na mjestu na kojem je on zapaljen, u kući njegovog djeda za kojim se još uvijek traga, ali i dvije godine starijim bratom", kazala nam je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žena Podrinja iz Bratunca.

 

U tabutima su i posmrtni ostaci Saliha Mehića koji je imao 28 godina te Salima Kadrića koji je ubijen u 24. godini života. Svi oni će biti ukopani sutra u okviru kolektivne dženaze u Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu.

 

"Ovo su tijela naših najmilijih za kojima smo mi izuzetno dugo tragali. Ali, nakon 30 godina oni če konačno pronaći svoj smiraj. Mi još uvijek tragamo za 280 osoba. Do danas smo ukopali 306 žrtava, a sa još četiri tabuta koja sutra spuštamo u kabur, taj broj će se popeti na 310", navela je Sinanović.

 

Ovogodišnja, šesnaesta po redu kolektivna dženaza odvija se u sklopu Dana sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

Višednevnim aktivnostima mještani ovog podrinjskog mjesta prisjećaju se najstravičnijih zločina tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu te odaju počast nedužno ubijenim bošnjačkim civilima.

 

Aktivnosti ove godine su počele 3. maja obilježavanjem 30. godišnjice zločina u naselju Hranča i trajaće do 29. maja obilježavanjem godišnjice zločina u naselju Sandići.

Istočna Bosna