Print this page
21
April

Arnautović: Opšti izbori biće raspisani 4. maja, VMBIH da obezbijedi novac

Published in BiH

Centralna izborna komisija BiH raspisaće ovogodišnje opšte izbore u BiH 4. maja, kada počinje da teče zakonski rok od 15 dana, odnosno do 19. maja, do kada je Vijeće ministara dužan da obezbijedi sredstva za njihovo sprovođenje, izjavio je danas predsjednik Komisije Suad Arnautović.

Konstatujući da postoji veliko interesovanje javnosti za finansiranje izbora, zbog čega kod nekih postoji i dilema da li će opšti izbori biti raspisani, Arnautović je na sjednici Komisije rekao da će CIK postupati prema odredbama Izbornog zakona, striktno poštujući zakonske obaveze.

 

- Јedna od obaveza je da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore - istakao je Arnautović i podsjetio da je zakonom fiksno određeno da se izbori održavaju prve nedjelje u oktobru u izbornoj godini ukoliko se taj dan ne poklapa sa vjerskim praznicima konstitutivnih naroda.

 

On je dodao da se CIK obratio i vjerskim zajednicama kako bi dobio formalnu potvrdu da se izborni dan ne podudara sa vjerskim praznicima.

 

Govoreći o finansiranju i sprovođenju izbora, on je naveo da je Izbornim zakonom propisano obligatorno ponašanje u vezi sa obezbjeđivanjem sredstava, odnosno da se sredstva moraju obezbijediti u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a o raspisivanju izbora, odnosno 19. maja.

 

Prema njegovim riječima, Vijeće ministara juče nije raspravljao o pitanju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje izbora.

 

- Bitno je zbog javnosti napomenuti da postoje izričite odredbe u Krivičnom zakonu BiH koje se odnose na one koji onemogućavaju birače da ostvare svoje biračko pravo. U daljim aktivnostima imaćemo u vidu i takve odredbe jer smo, prema Izbornom zakonu, dužni da ako utvrdimo, odnosno ocijenimo da je učinjeno krivično djelo koje se odnosi na izborni proces, to djelo prijavimo nadležnom tužilaštvu - pojasnio je Arnautović.

 

On je naveo da je CIK ispunio zahtjev Vijeća ministara od 14. aprila i da je 18. aprila dostavio odluku o odobravanju, raspodjeli i korištenju dijela prenesenog i akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina.

 

- Očekivali smo da će o tome biti raspravljano na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara, ali to nije uvršteno u dnevni red - rekao je Arnautović i dodao da će CIK ispoštovati eventualne nove zahtjeve Vijeća ministara i Ministarstva finansija i trezora.

 

Ističući da će CIK raspisati 4. maja izbore, čime će biti otvoren proces prijave političkih stranaka i nezavisnih kandidata, odnosno prikupljanja potpisa za prijavu za učešće na izborima, Arnautović je naveo da se od nadležnih organa, prije svega Vijeća ministara, očekuje da urade ono što je njihova obaveza.

 


(Srna)