21
April

General Mašović: BiH dobiva američke 'Javeline'

Published in BiH

Sjedinjene Američke Države i vojska SAD čvrsto stoje uz Oružane snage i državu BiH, kazao je za „Avaz“ generalpukovnik Senad Mašović, komandant Zajedničkog štaba OSBiH, po povratku iz posjete SAD, gdje se susreo sa zvaničnicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda.

Specijalne vježbe

 

Daljnje unapređenje izuzetne saradnje OSBiH i vojske SAD te Nacionalne garde Merilenda bili su i razlozi njegove posjete SAD, posebno u kontekstu pogoršane sigurnosne situacije nakon ruske agresije na Ukrajinu.

 

- Imali smo mogućnost da iskažemo naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OSBiH. Za nas su vrlo bitne stvari jačanje protuzračne odbrane, unapređenje zračne mobilnosti, jačanje protuoklopnih sposobnosti, ali i provođenje specijalnih vježbi OSBiH i vojske SAD koje će se ubrzo desiti, kako u BiH tako i izvan nje - kaže Mašović.

 

Nedavna isporuka četiri helikoptera samo je početak kontinuiranog jačanja OSBiH, a Mašović otkriva da će vrlo brzo našoj vojsci biti isporučena i specifična oprema.

 

- Neke informacije još ne mogu otkrivati, ali sada mogu reći da je riječ o protuoklopnim sistemima „Javelin“, trenutno najboljima u svijetu, protuzračnim sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke - ističe Mašović.

 

Širi interes

 

Kaže da su OSBiH trenutno u fokusu međunarodne zajednice, imaju mogućnost i već su aplicirale za isporuku određene opreme od NATO-a i EU, ali će svoje kapacitete jačati i kroz bilateralnu saradnju sa SAD, Velikom Britanijom, Turskom i drugim zemljama.

 

- To nije samo interes BiH, već i širi interes međunarodne zajednice, radi sprečavanja bilo kakvih dodatnih kriza u narednom periodu - ističe generalpukovnik Mašović.

 

Vrata za BiH su otvorena

 

Mašović tvrdi da mnogo očekuje od Madridskog samita NATO-a, na kojem će BiH i jačanje njenih odbrambenih kapaciteta biti jedna od tema.

 

- Zaista je ohrabrujuća vrlo jasna posvećenost i zadržavanje politike otvorenih vrata od NATO-a. Vrata za BiH su otvorena. Zakon o odbrani BiH je jasno propisan put prema NATO-u i mi moramo poduzeti sve da nastavimo integracijski put prema NATO-u i EU. To je ključna stvar za sigurnost i bolji život građana - dodaje Mašović.

 

Last modified on četvrtak, 21 April 2022 13:38

Istočna Bosna