- Zašto svi govore o problemima Hrvata u Bosni i Hercegovini, a niko ne govori o problemima Bošnjaka, ali i Hrvata, u entitetu RS. Kako to da je u prvom planu problem Hrvata koji po ustavnom principu ravnopravnosti popunjavaju pozicije na nivou države Bosne i Hercegovine i nivou entiteta Federacije Bosne i Hercegovine, a nema rasprave o problemima Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, gdje su u potpunosti diskriminirani - kazao je Salkić.

 

Istakao je da su Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS isključeni iz učešća u bilo kakvim društvenim procesima, osim u endemskim slučajevima. Bošnjaka je, kako tvrdi, od nivoa entiteta do lokalnih zajednica, agencija, javnih preduzeća, zaposleno oko 1%, a Hrvata još i manje. Bošnjaci nemaju pravo na obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku u ovom entitetu. Obrazovni proces je potpuno pravoslaviziran kao i administracija na svim nivoima u ovom entitetu.

 

- Bošnjacima se biraju i imenuju predstavnici od strane srpskih političkih partija. Kako to da Evropsku uniju, SAD i druge zemlje ne dotiču problemi Bošnjaka u ovom entitetu. Rezolucija Generalne skupštine UN-a o odgovornosti država za međunarodne protivpravne radnje usvojena na 56. zasjedanju Generalne Skupštine UN 2002. godine. u članu 41. stav 2. kaže: "Nijedna država neće priznati kao zakonitu situaciju koja je nastala ozbiljnim kršenjem imperativnih normi međunarodnog prava, niti će pružati pomoć ili održavati takvo stanje". Zločin genocida predstavlja kršenje imperativnih normi međunarodnog prava, jer predstavlja kršenje UN Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. Zločin genocida u Bosni i Hercegovini je utvrđen u presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Ovi sudovi su utvrdili ko su počinioci i ko su žrtve genocida - istakao je, te dodaje:

 

- Kako to da ova tema nije na vašem stolu, je li to samo zbog toga što smo mi Bošnjaci koji živimo u ovom entitetu, koji nepravedno nosi ime samo po jednom narodu, čija je vojska presuđena da je počinila genocid, čije je vojno i političko rukovodstvo presuđeno za udruženi zločinački poduhvat i genocid - kaže Salkić.

 

Ističe da neće biti trajnog mira i prosperiteta sve dok se ne krene u pravcu eliminacije posljedica koje su nastupile genocidnim radnjama i udruženim zločinačkim poduhvatima, ne zbog onih nad kojima je izvršen genocid i radnje udruženog zločinačkog poduhvata, već zbog onih koji su danas ideološki i politički sljedbenici onih koji su počinili udružene zločinačke poduhvate i genocid, jer smatraju da se to jedino poštuje i prihvata.

 

- Pozivam predstavnike međunarodne zajednice, koji su tu, nadam se, kao prijatelji da pomognu Bosni i Hercegovini i njenim građanima, da se okrenu stvarnom rješavanju uzroka problema u ovoj zemlji, a ne fiktivno nametnutih tema koje će dalje podijeliti ovu zemlju i građane ove zemlje, te dugoročno otvoriti puteve novih nesporazuma i podjela - zaključuje.