Smatra da optužbe iz SNSD-a da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović tim pozivom "potvrdio uzurpatorske težnje Bošnjaka", potvrđuje da vlast entiteta RS vrši aparthejd i da Bošnjake i sve ostale nesrbe tretiraju kao građane koji nemaju i ne trebaju uživati bilo kakva prava.

 

- Nakon genocida, masovnih ubistava i zlostavljanja, te sistematskog etničkog čišćenja sa prostora entiteta RS, vlast predvođena Miloradom Dodikom bi Bošnjake spriječila i da glasaju.

 

Upravo takav odnos će sigurno biti najveći poticaj našoj dijaspori da se u narednom periodu pravovremeno registruju i da iskoriste svoje biračko pravo, te da na taj način ne dozvole realizaciju ratnih ciljeva političkim sredstvima i da svojim glasovima u jednom danu u potpunosti promijene stanje u BiH - istakao je Bratić.

 

Takođe je istakao da "bošnjačka dijaspora u svojoj domovini nije i ne može biti 'uzurpator', ali će sasvim sigurno biti presudna politička snaga koja će zaustaviti diskriminaciju prema Bošnjacima i uskraćivanje osnovnih ljudskih prava od aktuelne političke pozicije u entitetu RS-a".