28
Juli

Čampara: Ništa ne može spriječiti djelovanje državnih policijskih agencija u entitetu

Published in BiH

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara je komentirao najnovije zapaljive izjave Milorada Dodika o tome da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske štititi narod od hapšenja zbog negiranja genocida kazavši da nema razloga za brigu.

 

"To (Milorad Dodik) je jedan tigar od papira koji je nakratko uspio prevariti opoziciju u RS-u. Dodik nije uspio u to ubijediti čak ni istočne susjede kao ni predsjednika Srbije od kojeg nema podršku za ovo što radi. Ne postoji ta niti lična hrabrost niti institucionalna mogućnost niti bilo šta što može uraditi iko iz MUP-a RS da spriječi djelovanje državnih policijskih agencija u entitetu", naveo je Čampara.

 

Čampara podsjeća i na ranije izjave Dodika.

 

"Slušali smo mi i drugih najava Dodika i razne političke gluposti i izlete. Evidentno mu stvari ne idu dobro pa pokušava prepasti građane u BiH. Ali, svako ko iole poznaje zakon i Ustav zna da za svako vaninstitucionalno djelovanje postoji sankcija. Pa tako i za ovaj Inzkov zakon", naveo je Čampara.

 

Na kraju kaže da ovaj pokušaj sukobljavanja policijskih agencija neće proći.

 

"Ni policajci niti bilo ko neće doći u situaciju da se sukobljavaju između sebe radi lude politike Dodika", zaključio je Čampara u izjavi.

 

Naime, Milorad Dodik je danas rekao da policija iz Republike Srpske neće dozvoliti hapšenje, a samim tim i procesuiranje građana RS-a, a uveo je i poseban broj na koji bi građani trebali prijavljivati "eventualna djelovanja SIPA-e ili državnih obavještajnih agencija".

 

Ovo je još jedna u nizu zapaljivih izjava člana Predsjedništva iz Republike Srpske otkako je Valentin Inzko nametnuo zabranu negiranja genocida.

 

Istočna Bosna