02
Juni

Zašto su bogati Arapi u Evropi turisti, a u Bosni teroristi?

Published in BiH

Možda je pitanje iz naslova ovog teksta previše uprošteno, ali smatram da ga je nužno postaviti jer smo svjedoci neracionalnih političkih odluka koje su štetne za Bosnu i Hercegovinu, a od njih su gora samo objašnjenja kojima se nastoje opravdati te pogubne politike. Njega sam postavio sjetivši se jednog razgovora u Beču prije par godina. “Znaš li ti u čemu je razlika između bogatog Arapina u Beču i bogatog Arapina u Sarajevu?” – upitao me je jedan bečki profesor porijeklom sa naših prostora. “Ne znam,” odgovorio sam mu ne želeći da nagađam, a znajući da se vjerovatno radi o nekoj šali ili možda evropskoj mudrosti koju mi želi prenijeti. “U Beču je bogati Arapin turista, a u Sarajevu terorista!” – kazao mi je očekujući moju reakciju koja nije bila smijeh, već duboka zabrinutost.

 

Ovo mi je prvo palo na pamet kada sam pročitao vijest da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine po drugi put odbilo usvojiti Odluku o izmjenama Odluke o vizama, kojom bi državljanima Kraljevine Saudijske Arabije bio omogućen ulazak u našu zemlju bez izdavanja vize. U vrijeme kada se sve ekonomije svijeta, a posebno one oslonjene na turizam, bore za svaki dolar kako bi smanjile katastrofalne posljedice pandemije koronavirusa, te svim sredstvima privlače turiste i posjetitelje, naša zemlja donosi odluke kojima potencijalne posjetitelje i turiste odbija.

 

Protivljenje HDZ-a

 

Ovoj odluci su se ranije usprotivili ministri iz HDZ-a koji su kao razloge za odbijanje “privremene suspenzije viznog režima” – dakle ne radi se o ukidanju viznog režima – naveli da bi to značilo manjak od 880 hiljada KM u državnom budžetu, te da su iz Evropske unije navodno izrazili zabrinutosti kako bi ova odluka potencijalno narušila sigurnost zbog dolaska Saudijaca u Bosnu i Hercegovinu. Međutim, iz Delegacije EU, kako je u četvrtak, 27. maja, ove godine prenio Radio Slobodne Evrope, u odgovoru na upit ove medijske kuće “nisu se izjasnili o tome da li su uputili pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojem navodno ističu zabrinutost zbog težnje ministrice Bisere Turković da ukine vize državljanima Saudijske Arabije. To je ustvrdio ministar pravde BiH Josip Grubeša, u srijedu, 26. maja, nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odbilo prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BIH da se građanima Saudijske Arabije privremeno, dok traje turistička sezona, suspenduju vize za ulazak u BiH.“

 

Dakle, iz Delegacije EU su samo ponovili kako je BiH kao zemlja koja je aplicirala za članstvo u EU „izrazila namjeru da postepeno usklađuje svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU, što uključuje usklađivanje i vizne politike,“ stoji u medijskom izvješću RSE. Također, u ovoj informaciji se napominje i to da su iz Delegacije EU napomenuli kako „u potpunosti podržavaju razvijanje turističkih kapaciteta u BiH.“

 

Dakle, očigledno je da se pozivanje na europske integracije BiH u ovom slučaju dovodi u pogrešan kontekst. Tome u prilog ide i činjenica da su neke zemlje iz okruženja poput Albanije, koja je ostvarila veći napredak u europskim integracijama od Bosne i Hercegovine, donijele olakšice koje omogućuju dolazak turista, konkretno iz Saudijske Arabije.

 

Prijedlog je bio pred Vijećem ministara da se građanima Kraljevine Saudijske Arabije koji kod neke od bosanskohercegovačkih agencija uplate turistički angažman omogući da borave u Bosni i Hercegovini bez potrebe za izdavanjem viza i to u periodu od 15. maja, do 15. oktobra, tekuće godine, a takav se olakšavajući vizni aranžman već nekoliko godina primjenjuje u Albaniji. Albanija je ovu olakšicu produžila do decembra ove godine i nije joj ugrozio bezvizni režim sa EU, pa prema tome ne bi ni Bosni i Hercegovini.

 

Međutim, sva ova objašnjenja nisu naišla na razumijevanje kod političara HDZ-a, koji su ih odbili i po drugi put , unatoč pozivima i apelima sa različitih adresa, a posebno iz onih sektora privrede koji su najžešće pogođeni pandemijom, a koji bi dolaskom saudijskih turista znatno popravili svoje bilanse poslovanja. Kod ministara HDZ-a je, neko će pomisliti, ipak preovladala „briga za našu sigurnost“ i „briga za državni budžet“!?

 

Ko bi rekao da ovako patriotski razmišljaju političari iz stranke koja već decenijama štiti kladioničarski lobi koji je u proteklih nekoliko godina redovno prelazio preko 1.6 milijardi prometa godišnje od kojeg se upravo zbog zakonskih loših rješenja ili možda njihovog ciljanog blokiranja ne oporezuju dobici ispod 100 KM, a što na godišnjoj razini iznosi isplaćenih neoporezivih oko 450 miliona KM. Dakle, minimum 45 miliona KM gubitka godišnje za HDZ nije manjak u državnom budžetu, ali zato jeste tih 880 hiljada KM koje se naplate od taksi za vize, a koje je sama Kantonalna vlada u Sarajevu ponudila da namiri jer ističu da se ovaj iznos može nadoknaditi od turističkih taksi. A prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, prihodi od turizma u 2019. godine iznosili su oko 350 miliona KM, a prema podacima Agencije za statistiku BiH, sa blizu 66 hiljada turista, Saudijska Arabija se 2019. godine nalazila na šestom mjestu liste država iz kojih je dolazilo najviše posjetilaca u Bosnu i Hercegovinu.

 

Čović u Saudijskoj Arabiji

 

Nakon današnje sjednice Vijeća ministara oglasila se ministrica vanjskih poslova Bisera Turković koja je izrazila žaljenje zbog neusvajanja ove odluke koja je, kako je navela, donesena “zbog politički motiviranih opstrukcija”.

 

Ona je glasanje ministara HDZ nazvala neopravdanim i očito zlonamjernim opstrukcijama, a posebno je istakla ministra Josipa Grubešu. Ova odluka Vijeća ministara BiH će dodatno obeshrabriti potencijalne posjetitelje i turiste da dođu u Bosnu i Hercegovinu, kako iz Saudijske Arabije, tako i iz nekih drugih bogatih zemalja Bliskog Istoka. Općepoznata je stvar da se turisti primarno odlučuju za one destinacije gdje je lakše otići bez kompliciranih procedura, a pogotovo kada je u pitanju izdavanje viza koje su uz postojeće restrikcije uzrokovane pandemijom samo dodatni razlog koji će svakog normalnog čovjeka okrenuti ka nekoj drugoj povoljnijoj i lakše dostupnoj destinaciji.

 

Pored ove ekonomske dimenzije ovaj problem odražava jednu duboku političku krizu unutarnjih odnosa koje karakterišu stalne blokade, pa čak i onda kada svi građani Bosne i Hercegovine i sama država kao cjelina trpe velike ekonomske gubitke. Neke politike svim silama žele dokazati da je svaki prosperitet u ovoj zemlji nemoguć. S druge strane ovdje se radi o krajnje lošoj poruci prema jednoj od najvažnijih ekonomskih sila svijeta, zemlji koja je dokazani prijatelj ove zemlje, dakle ne samo Bošnjaka već i Hrvata i Srba, te svih ostalih građana Bosne i Hercegovine.

 

Prilikom posljednje posjete na najvišem nivou u decembru, 2015. godine, tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića, stranačkog šefa ministara koji su izglasali ovu skandaloznu odluku, u Rijadu su dočekali sa najvišim državničkim počastima. Tada je zajedno sa svojim domaćinom kraljem Salmanom bin Abdul Azizom Čović „ocijenio da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije izuzetno dobri i prijateljski, ali da postoji prostor za unapređenje suradnje u mnogim područjima.“ Upravo je tada Čović dobio od Saudijaca, prema mojim informacijama lično od prijestolonasljednika Muhammeda bin Salmana, tu čast da on lično predloži gdje će se plasirati povoljni kredit Saudijskog fonda za razvoj. Čović je veći dio tih sredstava od ukupno 32.3 miliona KM, dakle iznos od oko 20 miliona KM predložio da se usmjere u bolnicu u zapadnom Mostaru. Naravno, to je Čoviću udovoljeno, a Čović je prilikom susreta sa predsjednikom Vijeća saudijskih komora Abdul Rahimom Al-Zamilijom i istaknutim saudijskim biznismenima razgovarao o libralizaciji viznog režima, te je tada „zaključeno da će jednostavniji i svrsishodniji vizni postupak između dviju država uvelike pomoći poslovnim ljudima, ali i turistima zainteresiranim u daljnja ulaganja i veće posjete Bosni i Hercegovini. Takav je interes u porastu u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.“ Ova informacija stoji i danas na zvaničnoj stranici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

Prema nekim nezvaničnim informacijama Čović je tada zapravo obećao da će podržati olakšavanje viznog režima za saudijske građane, što sada očigledno krši, i osim svog ličnog ruši i ugled svoje zemlje.

 

Naravno, ova odluka sigurno neće naštetiti Saudijcima, jer će oni vrlo lahko promijeniti destinacije, ali će štetiti svima u Bosni i Hercegovini koja je jedinstven primjer države u političkoj teoriji i praksi u kojoj njeni zvaničnici rade direktno protiv državnih interesa i za to još bivaju debelo plaćeni od te iste države. Upravo takav odnos naših zvaničnika prema državnim ekonomskim i političkim interesima je ponajviše doprinio stvaranju one pomalo komične, ali više zabrinjavajuće i žalosne konstatacije bečkog profesora po kojoj se bogati Arapi u Beču doživljavaju kao poželjni turisti, dok se ti isti bogati Arapi u Sarajevu predstavljaju kao prijetnja!?

 

Al Jazeera

Istočna Bosna