02
Juni

Salkić: Odlazak u Beograd po pamet nikada nije donio ništa dobro BiH

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je za N1 da sastanak predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika u Beogradu "neće zaustaviti određene procese" kada je u pitanju uloga visokog predstavnika u BiH.

 

“Bosanski Srbi ovdje trebaju rješavati svoje probleme unutar BIH i u državnim institucijama. Odlazak u Beograd po pamet nikad nije donio ništa dobro Bosni i Hercegovini“, izjavio je Salkić za N1.

 

Poručio je i da “Srbija nosi sve terete”.

 

“To je jedina zemlja koja je presuđena da nije spriječila genocid i da nije kaznila počinioce. Srbija je zelena oaza za sve one koji su učestvovali u teškim zločinima i genocidu u BiH i to je teret nad Srbijom i oni tog jesu i nisu svjesni i mi ih moramo podsjećati na taj teret i njihovu odgovornost spram toga“, istakao je.

 

“Tiha aneksija mora prestati”

 

“Srbija je potpisala Dejtonski mirovni sporazum na način da se obavezala da će prestati provoditi oružani atak na BiH, ali i da će prestati podržavati pobunjene bosanske Srbe u tom oružanom ataku, dakle prihvatajući Dejtonski mirovni sporazum. To je uloga Srbije u periodu ‘92-‘95. Ta uloga je danas drugačija. Provodi se političkim sredstvima kroz ujedinjavanje obrazovnog procesa, objedinjavanje kroz investicije koje u konačnici treba javna preduzeća u RS da pretvore u javna preduzeća Srbije; dakle tiha aneksija i to mora prestati“, komentarisao je.

 

“Očekujemo da visoki predstavnik tu stvar okonča, da kaže Srbiji koja je njena odgovornost, uloga i obaveza. To što danas razgovaraju neće zaustaviti određene procese“, naveo je Salkić za N1.

 

Ponovio je da “bosanski Srbi trebaju sve rješavati u Sarajevu”.

 

“U budućnosti će se morati mijenjati naziv entiteta RS”

 

“Bosanski Srbi su zaštitćeni kroz entitetsko glasanje, imaju entitet koji se nepravedno zove samo po srpskom narodu i te stvari ćemo morati u budućnosti mijenjati“, rekao je.

 

Podsjetimo, predsjednica RS uputila je pismo predsjedniku Srbije u kojem je zatražila da organizuje sastanak na kojem će biti razgovarano o, kako je navela, spornom imenovanju novog visokog predstavnika u BiH.

 

Ona je u pismu navela da su u Sarajevu ambasadori zemalja članica PIC-a imenovali Schmidta na poziciju, ali je navela da je grupa ambasadora u BiH “bez ikakvog pravnog osnova, prisvojile sebi pravo da službeno imenuju visokog predstavnika čija je funkcija ustanovljena isključivo voljom strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma”.

Last modified on srijeda, 02 Juni 2021 20:51

Istočna Bosna