Izložbu je otvorio ministar kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović koji je podcrtao značaj višegodišnje borbe nane Fate Orlović za svoju imovinu.

 

Na Trgu slobode došla je i nana Fata Orlović u pratnji kćerke Hurije i zeta Mirze Karića.

 

- Da nije naših novinara šta bi tek onda radili. Ja nisam protiv crkve, protiv sam što je u mojoj avliji. Da li ja trebam da nosim svoju kuću iz moje avlije ili se treba odnijeti crkva? Ja da znam gdje je neko naš zauzeo nešto od zemlje nekog Srbina i napravio džamiju nikad tu klanjala ne bih. Oni nemaju mjere nikakve, niti se koga boje. Meni ne treba ništa, samo moja avlija i neka je nose i neka mi izmire štetu koju su napravili. Onda možemo razgovarati, drugačije ne možemo - kaže nana Fata Orlović.

 

 

Ipak, ona se nada da će crkva uskoro biti uklonjena sa njene imovine, a na svom imanju je zasijala krompir i luk i već čeka prve plodove.

 

- Ovo nije dobro za njih. Ne mogu oni dijeliti Bosnu. Pobili, pokupili, protjerali… Šta oni sad traže od Bosne, oni su tražili sa Bosne šta su htjeli. Neka meni vrate moje - decidna je nana Fata Orlović.

 

Ahmet Bajrić – Blicko i sam žrtva etničkog čišćenja fotoaparatom je zabilježio proboj Srebreničana u julu 1995. godine, a te fotografije i danas obilaze svijet. Potom je svih ovih godina pratio borbu nane Fate Orlović, kako kaže, za istinu i pravdu.

 

- Dvadesetak godina sam pratio u svakoj situaciji nanu Fatu. Kada su je napadali i kada su joj sve i svašta obećavali. Realizaciju izložbe je potaklo ovo razvlačenje implementacije presude. Evo dvije godine prolaze, a oni nisu makli iz tuđe avlije nelegalno sagrađenu crkvu. Baš ono crkva iz inata jer u Konjević Polju nema ni jednog stanovnika srpske narodnosti - kazao je Bajrić i dodao kako će postavku izložiti i u Sarajevu.

 

 

Izložba "Borba nane Fate Orlović" i narednih dana će biti postavljena na Trgu slobode u Tuzli.

 

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

 

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada RS-a nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.