Sastanku koji je sazvao SDP BiH su prisustvovali predstavnici još 12 stranaka, i to SDA, Naroda i pravde, Naše stranke, Narodnog evropskog saveza, Nezavisnog bloka, Demokratske fronte, Hrvatske stranke BiH, Platforme za progres, Pokreta demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH.

 

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković ističe da se još od 2012. godine pokazalo da je jedini put da se ostvare neki politički ciljevi Bošnjaka u RS je zajednički nastup.

 

- Od Građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu" pokazali smo da možemo udruženi da se suprotstavimo retrogradnim politikama, odnosno politikama negiranja kako države Bosne i Hercegovine tako i genocida u Srebrenici.



Mi smo od tada nastavili raditi na tom planu osnivajući građansku koaliciju Prvi mart 2013. godine kao nevladino udruženje, koje je na neki način okupljalo probosanski politički blok, ali ne u punom sastavu. Tada je Socijaldemokratska partija, koja je danas inicijator ove priče, bila protiv udruživanja sa Strankom demokratske akcije, koja je najveća probosanska stranka – kaže za Faktor Duraković.

 

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica ističe da Bošnjaci koji žive na prostoru RS-a i djelom su političkog života, nikada nisu mogli dobiti apsolutno razumijevanje.

 

- Uglavnom su to bili parcijalni blokovi, ili se ujedinila ljevica, ili centar i desnica. Međutim, svi rezultati koji su uslijedili uglavnom su bili na štetu povratnika, a posebno na posljednjim izborima 2018. godine kada smo izgubili jedan mandat koji nam je i Ustavom zagarantovan da četiri Bošnjaka sjede u Narodnoj Skupštini RS-a. Naše nejedinstvo rezultiralo je da imamo tri Bošnjaka i jednog kojeg je delegirao SNSD, odnosno koji je predsjednik asocijacije mladih SNSD-a- nastavlja Ćamil.

 

Duraković dodaje da godinama zagovaraju jedinstvo probosanskih stranaka.

 

- Hvala Bogu i hvala onima koji su konačno skontali. Pokret "Odgovor" koji sam osnovao 2017., koji je bio kontinuitet Prvog marta, nažalost, ugušile su probosanske političke stranke. Ne sve, ali neke od njih. Sve su činile da Prvi mart prestane sa svojim radom, a nakon toga su isto tako neke od probosanskih stranaka relativizirale ulogu Pokreta "Odgovor".

 

Jedini iskren pristup povratnicima, ako želimo bolji status nas koji ovdje živimo, je zajednički nastup. To je jedini put bez alternative. Ne vjerujem da će ići tako lako. Nakon sastanka vidim izjave nekih lidera i odmah se zna da će to biti složen i težak politički proces. Ali ako se bude iskreno pristupalo i ako se stranački interesi podrede opštim, prije svega države Bosne i Hercegovine, a i povratnika, mislim da ćemo uspjeti. Ako stranke počnu da se bore za jačanje stranačke infrastrukture umjesto infrastrukture u entitetu Republika Srpska, doći će do sukoba – kaže Duraković.

 

On ističe da svi moraju biti podjednako bitni i da se svi moraju poštovati.

 

- Onog momenta kada počnu da isključuju jedni druge bojim se velikih problema. Pozdravljamo incijativu i imam legitimitet da to činim kao predsjednik Skupštine Opštine Srebrenice, opštine iz koje je krenula jedna ovakva priča još 2012. godine. Ako se budemo uvažavali i slušali informacije sa terena, uspjet ćemo.

 

Ako se počnu koristiti prilike da se instaliraju politički podobni kadrovi, a ne najsposobniji koji trebaju da vode političke procese na ovom dijelu Bosne i i Hercegovine, sa kojeg se najviše ispucava otrovnih strelica protiv države Bosne i Hercegovine, nažalost, neće biti dobro. Nama trebaju najsposobniji i najhrabriji politički kadrovi koji će adekvatno i legitimno zastupati Bošnjake povratnike u institucijama u Banjoj Luci. Ako smo ozbiljni u tome možemo uspjeti – zaključio je na kraju Predsjednik Skupštine općine Srebrenica.