06
Maj

DRŽAVNIČKI POTEZ Denis Bećirović uputio apel svim liderima sa ciljem formiranja Pokreta za zaštitu države BiH!

Published in BiH

Potpredsjednik SDP-a i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović uputio je poziv svim predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka bosanskohercegovačke orijentacije sa ciljem formiranja Pokreta za zaštitu države BiH.

 

Javni poziv objavio je na svom Facebook profilu. U prijedlogu poziva opširno je i detaljno naznačio kako je prošlo više od godinu dana od kako je javno predložio formiranje političkog pokreta.


“Nažalost, u međuvremenu pojavili su se i novi ozbiljni razlozi zašto treba krenuti u ovom pravcu. Da li će se takav oblik saradnje s ciljem zaštite države Bosne i Hercegovine zvati pokret, savez, koalicija, front ili na neki drugi način manje je važno. Bitna je suština”, ističe Bećirević na početku objave.

 

Naglašava kako se u periodu od pokretanja ovog prijedloga do danas stanje se dodatno pogoršalo.

 

“Usvojeni zaključci, javne prijetnje i zlokobne najave, kao i drugi potezi srpskih predstavnika iz bh. entiteta RS, otvoreno zagovaraju i najavljuju razbijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i ponovni zločinački pokušaj uništenja punopravne članice Ujedinjenih nacija – države Bosne i Hercegovine”, ističe Bećirević.


Denis Bećirović kaže da je Milorad Dodik u najnovijim javnim istupima u Srbiji antidejtonski i antiustavno poručio da je “mirni razlaz u BiH jedina opcija koja će sigurno biti ostvarena”.

 

“Prema Dodikovim riječima, identično kao i prema riječima pravosnažno osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića tokom 1990-ih godina, jedino rješenje je razbijanje i nestanak države Bosne i Hercegovine. U javnosti se pojavljuju i non paperi u kojima se iznose skandalozni prijedlozi koji dovode u pitanje mir u državi BiH i regionu. Opasni separatizam i ekstremizam Milorada Dodika ima i podršku ministara u Vladi Srbije. Poslije nove užasne Dodikove prijetnje nezavisnosti i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine, koju je izrekao nakon vojne vježbe u Srbiji, srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je 19. aprila 2021. godine poručio: “Žandarmerija i Specijalna antite*o*istička jedinica (SAJ) spremne su i sposobne da (…) budu oslonac Srbima gdje god da žive”. Ovakvu izjavu bivšeg ministra Slobodana Miloševića i aktuelnog ministra Aleksandra Vučića ne smijemo potcijeniti”, rekao je.

 

Nakon ovakvih izjava najviših zvaničnika Srbije Bećirović kaže da se otvoreno postavljaju, između ostalog, sljedeća pitanja:

 

Da li je ova Vulinova izjava taj ključni “oslonac” na koji Dodik računa u rušenju države Bosne i Hercegovine?

 

Kako i na koji način vojne i policijske snage Srbije zamišljaju da budu “oslonac” separatizmu u drugim međunarodno priznatim, nezavisnim i suverenim državama?

 

Zar su funkcioneri Srbije zaboravili kakav su “oslonac” bile vojne i p0licijske snage Srbije (Škorpioni i drugi) tokom agresije i počinjenja gen0cida nad Bošnjacima?!

 

Da li je moguće da su funkcioneri Srbije zaboravili da je Srbija jedina država u Evropi koja je presudom Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom da je prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zl0čina gen0cida?

 

 

Zar i poslije pravosnažne presude glavnog sudskog organa Ujedinjenih nacija Srbija i dalje želi biti “oslonac” opasnim i zapaljivim politikama uništenja države Bosne i Hercegovine?

 

U nastavku pročitajte Bećirovićevo pismo predsjednicima probosanskih vladajućih i opozicionih stranaka:

 

“Cijenjeni predsjednici,


Glavni “politički, ideološki i kadrovski centar” iz kojeg se decenijama izazivaju i usmjeravaju krize na Zapadnom Balkanu i u državi Bosni i Hercegovini je u Beogradu. Milorad Dodik je “izvođač velikosrpskih planova” po istom modelu kako je to nekada bio i presuđeni ratni zl0činac Radovan Karadžić. Niko nema pravo zažmiriti nad tom činjenicom! Niko nema pravo biti naivan i očekivati da će nasrtaji na državu Bosnu i Hercegovinu prestati u dogledno vrijeme. Nažalost, ozbiljni pokazatelji govore da će se ti udari u narednom razdoblju intenzivirati.


Vrijeme je da se stranački, grupni i individualni interesi potisnu u stranu. Država Bosna i Hercegovina je preča i važnija od svake stranke i pojedinca.


Vrijeme je da političke stranke koje poštuju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine dogovore kako u novonastalim okolnostima na legalan i efikasan način braniti državu Bosnu i Hercegovinu. To ne znači otvarati beskorisne dnevno-političke rasprave, već ozbiljno i odgovorno razmatranje sudbinskih i strateških pitanja koja se odnose na dugoročnu zaštitu međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.


Vrijeme je da se pokaže da o opastanku i razvoju države Bosne i Hercegovine, kao države ravnopravnih građana i naroda, postoji usaglašen i odlučan stav i pozicije i opozicije.


Vrijeme je da se, jedinstvenije i odlučnije nego ikada do sada, poruči rušiteljima države Bosne i Hercegovine da ne može biti ni rasprave o nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine.


Vrijeme je da se počne oblikovati i provoditi ozbiljna državotvorna politika.


Uradimo to danas da sutra ne bi bilo kasno!”


Bećirović je podsjetio na javni poziv koji je uputio liderima političkih stranka u BiH 19. februara 2020. godine, kao i tekst od 1. marta 2020. godine.
Podsjetio je i da je 1. marta ove godine poručio da u turbulentnim vremenima neskrivenog, drskog i opasnog ugrožavanja mirovnog procesa i državnosti BiH suštinski mogu postojati samo dva politička bloka:


Blok za odbranu nezavisne i nedjeljive države BiH i Blok antidržavnih, antiustavnih i separatističkih elemenata.


“U normalnim političkim okolnostima poželjno je da se političke stranke takmiče u nuđenju ideja, programa i projekata za kvalitetnije uređenje unutrašnjih sadržaja u državi Bosni i Hercegovini. Međutim, u vrijeme direktnih i brutalnih nasrtaja na mir i opstanak države Bosne i Hercegovine nužno je okupljati, povezivati i koordinirati aktivnosti probosanskih stranaka u zajedničkom frontu za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine. Da ne bi bilo dileme i zabune, pod pojmom probosanske stranke podrazumijevam sve političke stranke koje su spremne da se bore za nezavisnu, suverenu, nedjeljivu, euroatlantsku, evropsku, sekularnu, multietničku, socijalno pravednu i demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu ravnopravnih građana i naroda”, napisao je između ostalog.

Istočna Bosna