12
April

Salkić: Kao muslimani smo odgovorni prema sebi, svojoj porodici i domovini

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić uputio je danas, 12.04.2021. godine ramazansku čestitku muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

 

- Ramazan je mjesec kada se muslimani vlastitom voljom odvajaju od hrane, vode, nedozvoljenih pogleda, od loših misli i ružnoga govora. Radost dolaska i suočavanja sa ramazanom utemeljena je u neupitnoj predanosti vjeri, koja nas na ovaj jedinstven način dovodi do spoznaje naše vlastite snage, naše odlučnosti i naše odgovornosti.

 

Kao muslimani smo odgovorni prema sebi, prema svojoj porodici i domovini. Odgovorni smo prema Bogu, kao Stvoritelju svega živog i neživog. Zbog svega toga je ovaj mjesec prilika da svaki muslimanski vjernik, ojača svoju vjeru, da ojača veze sa svojom porodicom, sa svojim komšijama, prijateljima, rođacima.

 

Ovaj mubarek mjesec je prilika da se podsjetimo da je borba za domovinu farz, ma gdje se nalazili. Neko tu borbu vodi knjigom, neko radom u fabrici, neko poštivanjem njenih različitosti. Na sreću, iza nas je vrijeme kada smo tu borbu vodili puškom. U najtežim vremenima, čak i onda kada smo preživljavali zločine, protjerivanja, genocid, islam nam je pomogao da ne posegnemo za osvetom, za zločinima kao odgovorom na zločine, za izjednačavanjem sa onim što naša vjera ne odobrava.

 

Ramazan je prilika da ojačamo odnose sa komšijama drugih vjera, da im pokažemo ljepote ramazana, kojima smo nagrađeni u ovom svetom mjesecu. Ramazanske radosti podijelimo sa našim komšijama katolicima, pravoslavcima, ali i svim drugima koji žive u našoj domovini.

 

Ovaj ramazan, kao i prethodne godine, dočekujemo u drugačijem ambijentu. Zajednički iftari, namazi u džematu, ali i druge vjerske aktivnosti koje upotpunjuju ramazan, bit će svedene na minimum. To je dodatno iskušenje, ali je i jedinstvena prilika da učinimo u ovom mjesecu mnogo dobra za one koji su u potrebi, za svoju porodicu i druge ljude.

 

Svim muslimankama i muslimanima u našoj domovini i dijaspori, od srca želim da najdražeg gosta dočekaju u dobrom zdravlju i da mjesec posta i ibadeta provedu uz sve blagodati koje nosi. Neka nam svima ovaj mjesec donese zdravlje, mir i sreću. Ramazan Šerif Mubarek Olsun, stoji u čestitki potpredsjednika Salkića.

 

Istočna Bosna