Print this page
09
April

VJEĆNICA - Oproštaj od Divjaka: “Dragi Jovo, hvala ti za sve”

Published in BiH

Iz Gradske uprave Sarajeva, ranije su rekli da se projekcija održava na inicijativu novoizabrane gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić

 

Večeras je upriličena projekcija na sarajevskoj Vijećnici povodom smrti Jovana Divjaka, bivšeg generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, direktora Udruženja Obrazovanje gradi BiH.

 

“Dragi Jovo, hvala ti za sve”, piše večeras na sarajevskoj Vijećnici, simbolu grada Sarajeva.

 

 

Iz Gradske uprave Sarajeva, ranije su rekli da se projekcija održava na inicijativu novoizabrane gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić.

 

„Drago mi je da Sarajevo osjeća mene kao što ja, iz dubine srca, osjećam ovaj grad. Sretan sam što pripadam gradu Sarajevu i njegovim građanima“. Sarajevo je prepoznalo tu ljubav darujući mu Šestoaprilsku nagradu. Jovan Divjak je u vremenima najvećih iskušenja, bio simbol herojske odbrane Sarajeva, omiljen među borcima, učesnik duhovnog otpora grada, naš dobri duh kojem su Sarajevo i Bosna i Hercegovina bili cijeli njegov svijet. Pamtit ćemo njegove poruke koje su nas učile životu, dobroti, poštenju, prijateljstvu. Posebno mlade generacije, kojima je kroz Fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, otvarao perspektivu za samostalan uspješan život. Bila je privilegija poznavati i biti u društvu s Jovanom Divjakom, kojeg pored brojnih priznanja – krasi najsjajnije, a ono se zove Čovjek. Počivaj u miru, generale!”, poručila je gradonačelnica Sarajeva.

 

 

Na ovaj način glavni grad Bosne i Hercegovine simbolično je odao počast Divjaku na svemu što je uradio tokom života za grad i državu.

 

 

I građani Mostara odali su počast jučer preminulom bivšem generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovanu Divjaku, tako što su na Starom mostu postavili transparent na kojem piše “Generale, počivaj u miru…”

.

 

Transparent koji su izradili nepoznati autori simbolično je postavljen na sjevernu stranu Starog mosta, okrenut prema Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bivši general Armije RBiH Jovan Divjak preminuo je jučer u Sarajevu, u 84. godini života.

Komemoracija i sahrana obaviće se u utorak, 13. aprila u Sarajevu.

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

 

Nosilac velikog broja priznanja

 

Divjak je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje.

Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu Sarajevo, moja ljubav koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH, a autor je knjige Očekujući istinu i pravdu.