04
April

Izetbegović o Čoviću i Dodiku, EU, Komšiću, vakcinama

Published in BiH
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras je za FTV osvrćući se na "non paper" člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i njegove kritike SAD i Evropske unije, kazao kako ne bi oštro nastupio kao što je Komšić, ali u principu je sve na svome mjestu.

Možda previše očekujemo od međunarodne zajednice, naveo je on, a možda i oni od nas očekuju previše.



- Ambasador Nelson i ambasador Sattler od mene i Čovića očekuju da riješimo stvar koju 15 godina ne uspijevaju riješiti SAD, EU, domaći političari. SAD su imale problem s padom Aprilskog paketa – njihov autoritet je doveden u pitanje. Sa padom Fileovog modela je doveden u pitanje autoritet EU-a. To su uradili neogovorni političari u BiH i sad se čude što se međunarodna zajednica ne uključuje - istakao je IZetbegović.



Predsjednik SDA vjeruje kako će se Amerika snažnije uključiti, bez obzira na stavove State Departmenta, ali samo želi nas da pokrene.



Na pitanje kada će krenuti – odgovara da ovo s njim i Draganom Čovićem ne može dati rezultate.



- Imamo interresornu grupu koja se formira, imamo zahtjev State Departmenta da se Predsjedništvo snažnije uključi. Ono treba voditi procese u BiH, nema pomaka kada smo Čović i ja u pitanju - naglasio je on.



Istakao je kako SDA neće da sjedne da razgovara:



- Nećemo da nama HDZ kaže da nećemo dobiti Vladu, popuniti Ustavni sud dok ne im izađemo u susret.



U najmanje ruku, neka imenuju dva ministra u Vladu FBiH pa možemo krenuti, poručuje Izetbegović.



- Nećemo ništa dogovoriti ako ne uklonimo asimetriju u nadležnostima Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH na način da Dom naroda štiti isključivo vitalni nacionalni interes - ističe Izetbegović i podsjeća da je to sadržano i u Komšićevom pismu.



Izetbegović poručuje da ne mogu dvojica da rade posao koji treba da radi deset glavnih aktera u BiH. Poziva da se u interresornu grupu uključi i opozicija. Paraleno mogu i lideri stranaka da s ambasadorima rješavaju glavne stvari.



Za odnos međunarodne zajednice prema HDZ-u u SNSD-u kaže da je previše mekan.



- OHR treba da se na dnevnoj bazi bavi situacijom u u BiH, ne da dopusti da se odlikuju Karadžić i Plavišić, a kada SDA zagalami, onda da reaguje. Kada Ćović kaže da se Izborni zakon može riješiti bez promjene Ustava – treba da mu kažu da ne moge biti izabrani niti Sejdić niti Finci ako je fiksirano da to budu jedan Bošnjak, jedan Hrvat, jedan Srbin. Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće desiti – mogu samo rat napraviti - kaže Izetbegović.



O trećem entitetu, kaže, ni HDZ više ne govori, a priče o otcjepljenju treba ignorisati.



- Na najavu Dodikovog spajanje funkcija predsjednika RS-a i člana Predsjedništa BiH nećemo pristati – to degradira sadašnju poziciju. Možemo ići samo naprijed, nećemo nazad.



- Vijeće ministara BiH se oslonilo na Covax oko vakcina, a mi na Vijeće ministara BiH, podsjeća Izetbegović.



Sve se to radi prvi put i prave se greške.



- Dodik u Predsjedništvu BiH, Tegeltija u Vijeću ministara BiH, Gudeljević u Ministarstvu civilnih poslova BiH – oni su trebali da završe posao. Ako ne znaju, trebali su pitaju, da prenesu to na entitete, da uključe Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Mandić u Ministarstvu zdravstva FBiH, Pehar u Zavodu za javno zdravstvo – nigdje tu nema SDA - navodi Izetbegović i ističe kako se SDA sad uključila.



Komentarisao je i da je premijer Federacije Fadil Novalić zbog respiratora sad na sudu.



Navodi kako je ministrica Bisera Turković bila u Evropi, a sad je otišla u Zaljev:



- Moja instrukcija je bila: Kada sebi nabavljaju milion, neka i nas ubace sa 50.000 da platimo. Oni to ne mogu i mislim da ćemo dobiti donacije, oko 200.000 vakcina,Turković, Džaferović i ja smo okretali telefone za to, u sljedećih mjesec dana. Osim toga sljedećih mjeseci u BiH će biti 900.000 vakcina, otkriva on - SDA je počela da radi ono što nije njen posao.



Za respiratore na KCUS-u kaže da svi rade:



- To znam iz prve ruke.


Podsjetio je kako je Institut za mjeriteljstvo kazao da su to respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu i kao stacionarni i kao portabilni. Vjeruje kako će, nažalost, svih 100 zbog kojih traje suđenje, uskoro spašavati živote i da će se ispostaviti da su plaćeni onoliko koliko su plaćeni u Srbiji, Mađarskoj...



Za tvrdnje da respiratori ne rade kaže da je spin. Vladi i Kriznom štabu u Kantonu Sarajevo korona je iskliznula iz ruku i u Sarajevu je dva puta više po glavi stanovnika zaraženih nego prosječno u BiH, kaže on:



- Time je zdravstveni sistem doveden do pucanja. Ti ljudi godinu dana rade i duplo su bolji od ostatka zemlje.



Na kraju je kazao da SDA neće podržati Igora Radojičića umjesto Miloša Lučića kao ministra za ljudska prava i izbjeglice:



- Potpisali smo da će to biti zajednički kandidat, nestranačka ličnost, iz reda ostalih.



Dodaje kako će u isto vrijeme morati da vrate Senada Bratića na poziciju u NSRS-u.





Istočna Bosna