22
Mart

Sedmica u kojoj čekamo 100.000 vakicna: Ko će odgovarati ako ipak ne dođu

Published in BiH

Do kraja ove sedmice Federacija Bosne i Hercegovine očekuje 100.000 ruske vakcine Sputnik V. To je najava i obećanje premijera Fadila Novalića. Ipak, dosadašnji probijeni rokovi i neuvjerljivosti rada vlasti ostavljaju opciju: Šta ako vakcine ne dođu?

 

Radi se o prvoj direktnoj nabavci vakcina protiv korone za potrebe građana FBiH. Vlada je najavila kupovinu pola miliona doza, s tim da bi u prvoj pošiljci trebalo doći 100.000. Ovlaštene institucije FBiH za taj posao su odabrale Sarajevsku firmu Medimpex, a ta firma ovlaštenog agenta Nikolu Lakušića koji ima ugovor o zastupanju sa Ruskim investicionim fondom. U cijeloj priči kao posrednik spominje se i Švicarska firma Allianz Swiss Trade. Dakle, jasno je da se radi o trećoj ili čak četvrtoj ruci u lancu nabavke.

 

Vlada FBiH je ovlastila Zavod za javno zdravstvo koje je ugovor o kupovini u prošli četvrtak potpisalo sa firmom Medimpex. Ipak, još se čeka potpis ruske strane. To je trebalo biti završeno prije dva dana, ali je sve prolongirano za ponedjeljak.

 

U međuvremenu, poseban detalj u cijeloj priči je sumnjiva prošlost Lukušića, agenta preko kojeg FBiH treba dobiti vakcine. Njega srbijansko pravosuđe potražuje zbog određenih kriminalnih radnji. On je pak za Al Jazeeri kazao da dokazuje svoju nevinost.

 

"Imam problem sa vlastima u Srbiji, od njih potiče i problem sa pravosuđem koji traje već pet godina, gde dokazujem svoju nevinost po svim osnovama", kazao je Lakušić.

 

Lukušića je sa federalnim vlastima povezao njegov prijatelj Čedomir Jovanović, a naši izvori navode da su upravo Jovanović i Željko Komšić o uvozu vakcina prvobitno razgovarali sa Mensurom Mušijom, vlasnikom firme MGM Farm iz Kaknja. To je bila prva opcija za uvoz Sputnika preko Lukušića. Ipak, do tog dogovora nije došlo, pa je cijeli posao dogovoren sa firmom Medimpex.

 

Važno je naglasiti da se federalna vlast u procesu odabira ponuđača za nabavku vakcine vodila brzinom same nabavke, pa je jedan od ključnih kriterija bilo vrijeme, odnosno najkraći mogući rok koji određena firma može garantirati. Medimpex je tako naveo da preko Lakušića 100.000 vakcina može dopremiti u roku od tri dana od trenutka otvaranja akreditiva u banci. To se još uvijek nije dogodilo.

 

Vremena za početak masovnije imunizaciju građana je sve manje. Ukoliko 100.000 Sputnika do kraja sedmice ne dođe najdeblji kraj će izvući građani. Međutim, odgovornost će prije svega biti na Vladi FBiH, iako se može očekivati da se odgovornost počne prebacivati na relaciji Zavod za javno zdravstvo - Vlada FBiH.

 

Također treba istaći da FBiH neće platiti vakcine sve dok ne budu dopremljene.

 

Riječima epidemiologa s početka pandemije, umjesto dvije, ova sedmica je ključna.

Istočna Bosna