- Ova mubarek noć nastupa sa zalaskom sunca prve noći uoči petka i muslimani je obilježavaju u povećanom ibadetu namaza, učenja Kur'ana i odabranih dova. Uzvišeni Allah je u objavi Kur’an Časnog označio ove mjesece do ramazana posebnim: "Od kad je stvorio nebesa i zemlju Allah je propisao da je broj mjeseci dvanaest od kojih su četiri sveta..." (K, 9:36). Idući u susret ramazanu muslimani imaju tri odabrane noći: Lejletu-r-regaib, Lejletu-l-Mi'radž i Lejletu-l-berat. Kruna značajnih datuma je označena blagoslovom koji dolazi 27. ramazana, Lejletu-l-kadr. Ove odabrane prilike otvara noć Regaiba, poznata u tradiciji muslimana kao Noć želja. Zato čestite osobe u ovim prilikama pojačavaju ibadete u dobrim djelima – kaže efendija Smajlović.

Efendija Smajlović ističe kako je svaka odabrana noć prilika za podsjećanje i poziv na dobra djela koja ojačavaju vrline svake osobe koja traži poboljšanja za vlastiti život.

- Noć Regaiba, noć želja je prilika za preispitivanje vlastitog doprinosa za ugodniji život i bolje međuljudske odnose u porodici i društvu uopće. To muslimani čine, odabrani vrijeme koriste i rado dijele sa drugima u svome životnom okruženju – kaže sagovornik.

 

Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH

 

Lejletu-r-regaib je, kako navodi ef. Smajlović, noć želja, nade i prilika da se osnaže ljudske vrijednosti na putu promocije kvalitete života na ovome svijetu.

 

- Lejletu-r-regaib je prilika za bolje razumijevanje Milosti Uzvišenog Allaha. Zato se preporučuju ibadeti dove koji su snažna veza sa Uzvišenim Allahom. Muslimani neće propustiti priliku da u noći Lejletu-r-regaiba uče dove koje su potreba u ovome vremenu dinamičnog i zahtjevnog življenja društvenih okolnosti. Treba čuvati orijentaciju i ravnotežu između duhovnog i materijalnog. Zato ulema preporučuje povećane ibadete posta (četvrtak), učenja Kur'ana i nafile-namaza (od zalaska sunca do zore), dijeljenja milostinje i drugih dobročinstava kako bi u noćnim namazima učenjem dove pobožna osoba molila Uzvišenog Allaha da ispuni želje (oprosta grijeha i postizanja ciljeva) u nastojanju da svoj život čestita osoba učini boljim i kvalitetnijim – poručuje efendija Smajlović, te dodaje:

 

- Najbolja preporuka bi bila da se dan uoči mubarek noći posti, tačnije danas, a da se nakon iftara sa abdestom nastavi sa ibadetima učenja Kur'ana, obavljanja nafile od najmanje dva rekata i završi sa lijepom dovom zahvale Uzvišenom Allahu, salavatom na poslanike, Muhammeda, a.s., njegovu porodicu, ashabe i sve čestite pretke, potom blagoslova na sve čestite osobe i izraziti svoju želju sa molbom Uzvišenom Allahu da primi dovu iskreno upućenu od osobe koja uči/moli.