14
Februar

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH rastu tiho i prikriveno

Published in BiH
 
 

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH rastu tiho i prikriveno. Troškovi života su gotovo udvostručeni, a prosječna primanja građana nisu dovoljna za najosnovnije potrebe. Analize pokazuju da će poskupljenja uskoro dovesti do velikog pada standarda potrošača.

 

Postavlja se pitanje – Kako će obični čovjek preživjeti? To je sa posljednjim očitim poskupljenjima namirnica neophodnih za život, danas – u ovom vremenu gotovo i nemoguće.

 

Potrošačka korpa za januar ove godine iznosila je više od dvije hiljade maraka, što je za 180 maraka skuplje nego je to bilo krajem prošle godine. I dalje tihi porast cijena osnovnih životnih namirnica, oko 20 do 30 feninga su skuplje nego u prethodnoj godini.

Skuplja je i kafa, brašno, mliječni proizvodi, u proteklih osam mjeseci do 30 posto, ističu iz Udruženja za zaštitu potrošača. Prosječna plata ne pokriva ni 50 posto potrošačke korpe što znači da većina građana ne može priuštiti ni najnosnovnije.

 

Danas za isti iznos novca možete kupiti mnogo manje proizvoda nego što ste mogli prethodnih godina. Troškovi života rastu, a primanja se ne povećavaju u istom obimu.

 

IZVOR: BHRT

Last modified on nedjelja, 14 Februar 2021 10:12

Istočna Bosna