Print this page
08
Avgust

Messi se plačući oprostio od Barcelone: Bio sam uvjeren da ću ostati

Argentinski nogometaš Lionel Messi održao je danas konferenciju za medije na stadionu Nou Camp, na kojoj je objasnio razloge odlaska iz katalonskog kluba.

 

Messi se oprostio od voljenog kluba nakon što mu Barcelona zbog finansijskih problema nije uspjela osigurati novi ugovor. Iako je pristao na drastično smanjenje plate, Barcelona ga nije mogla zadržati.



"Razmišljao sam šta reći, ali jednostavno nisam spreman za ovo. Proveo sam ovdje cijeli život. Bio sam uvjeren da ću ostati ovdje, čak sam to rekao i svojoj porodici, a sada se moram oprostiti nakon 21 godine", kazao je Messi sa suzama koje nije mogao skriti.

 

Argentinac na konferenciji za medije nije bio sam. Stigla je i njegova porodica i veliki dio Barcelonine ekipe, kao i bivši saigrači Xavi Hernández i Puyol.


Messi im se svima zahvalio, kao i navijačima, za koje je kazao da se želio oprostiti pred njima pred punim Nou Campom, a potom je ispraćen gromoglasnim aplauzima prisutnih.

 

"Uradili smo sve što smo mogli, sve smo dogovorili, ali pravila La Lige su presudila. Ja sam želio ostati. Prošle sezone sam želio otići i to sam jasno rekao, ali ovoga puta, sa svoje strane, učinio sam sve što je moguće da ostanem."

 

Brojni francuski i španski mediji su u petak objavili da je Messi već dogovorio uslove s PSG-om te da će potpisati dvogodišnji ugovor sa Francuzima, uz mogućnost da se taj ugovor produži na još jednu godinu.

 

"PSG je jedna od opcija. Iskreno, imao sam dosta poziva, mnogih klubova, ali trenutno nemam ništa dogovoreno", kazao je Messi, priznavši da je ovo najteži trenutak u njegovoj karijeri.


"Imao sam teških trenutaka, poraza... ali ovdje je kraj. Sada počinje druga piča i ovo je vrlo težak trenutak za mene. Jako sam tužan što sam napustio klub koji volim u vrijeme kada to nisam očekivao", priznao je Messi, koji je priznao da bi se jednog dana možda mogao vratiti, ali da to više neće biti isto.

 

Na pitanje zašto nije moguće da potpiše novi ugovor kada prijelazni rok još traje, kazao je:

 

"Predsjednik je to objasnio. Klub ima veliki dug i ne želi se dodatno zaduživati. To nije moguće uraditi i La Liga nije dopustila da pod drugim uslovima potpišemo ugovor."

 

Messi je u omladinske kategorije Barcelone stigao 2000. godine iz Newell's Old Boysa, te je čitavu dosadašnju profesionalnu karijeru proveo u dresu Katalonaca.

 

Za Barcu je u 778 nastupa upisao 672 pogodaka i 305 asistencija, a od 1. jula ove godine je bio slobodan igrač.

 

U dresu Barcelone osvojio čak 34 trofeja od kojih su najznačajniji deset titula prvaka Španije, te četiri Lige prvaka, a rekordnih šest puta je dobio Zlatnu loptu - priznanje za najboljeg nogometaša svijeta.