Print this page
15
Avgust

ISTRAŽIVANJE OTKRILO PROTEIN KOJI ZAUSTAVLJA RAK PLUĆA!

Naučno istraživanje sprovedeno u Rusiji pokazalo je da se neke vrste malignih tumora u plućima mogu uništiti upotrebom proteinskih molekula proizvedenih od nervnih ćelija.

 

 
MedicalNewsToday
 

Ćelije tumora često rastu i ostaju nevidljive za imuni sistem, jer stvaraju nepovoljno okruženje oko njih. U tom okruženju, druga tijela, uključujući i ona odgovorna za borbu protiv raka, mogu da žive vrlo kratko.

 

Pored toga, ove maligne ćelije su u stanju da ignorišu molekule koji pokreću reakcije samouništavanja ćelija, ili da ih koriste kao signale rasta.

Takođe se brane proizvodeći supstance koje nijesu karakteristične za normalno tkivo, supstance koje odbijaju imunološka tijela ili čine tumor njima nevidljivim.

 
Ilustracija

Iz tog razloga, naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju i Instituta za organsku hemiju Ruske akademije nauka sproveli su istraživanje s ciljem pronalaženja mehanizama koji su slični onima koji štite rak ili utiču na njegov rast, i to da bi ih koristili u borbi protiv tumora.

  • Nedavno su naše kolege otkrile protein Link1 u plućnim tkivima, čija proizvodnja opada sa razvojem raka. Vještačko povećanje njegove proizvodnje usporava rast tumorskih ćelija. Naša hipoteza je da se taj efekat može postići korišćenjem vodotopljivog analoga Link1 proteina – rekla je Ekaterina Liukmanova, jedan od naučnika uključenih u istraživanje.