27
Mart

DOMAĆI SIRUP PROTIV SUHOG KAŠLJA ZA SVE

To je recept koji su pravile i naše nane. Zahvaljujući prirodnim sastojcima, ne samo da je jednostavan i ukusan, već i izuzetno koristan.

 

 

 

Ovaj prirodni lijek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta.

 

Potrebno je:

 

– Veća crna rotkva

 

 

– Med

 

Priprema:

 

Sirup se priprema uvečer za sutradan.

 

Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isjecite malo donji dio, da stoji ravno. Odsjecite gornji dio, koji će nam kasnije zatrebati.

 

Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2 cantimetra. U udubljenje dodajte 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve) ili 4 kašike šećera (ako ste alergični na med).

 

Poklopite je poklopcem – gornjim odsječenim vrhom. Ostavite da prenoći.

 

Za to vreme će se u rotkvi pojaviti ljekoviti sirup, nezamjenljiv u lječenju kašlja. Ujutro možete početi koristiti ovaj ljekoviti sirup.

 

Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta prije jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a djeca po 1 kafenu kašičicu.

 

U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uvečer u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo uzimate ovaj ukusan i ljekoviti sirup. Tek posle dva-tri dana, možete promjeniti rotkvu.

 

Ovim ljekovitim sirupom se brzo oslobađamo suvog i upornog kašlja. A djeca će ga prihvatiti sa zadovoljstvom.

 

Jedino, treba da budu oprezni dijabetičari i djeca mlađa od godinu dana, jer veća količina meda može izazvati alergiju. Uprkos ljekovitosti, postoje kontraindikacije za korišćenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega.

Istočna Bosna