27
Februar

Mladi hirurški tim UKC-a Tuzla: Zlatni standard u rekonstrukciji dojke

oderna medicina uvela je rekonstrukciju dojke kao standardnu proceduru u tretmanu karcinoma kod žena. To znači da velika većina žena, nakon uklanjanja, novu dojku dobija uz pomoć savremene rekonstruktivne hirurgije. Tog standarda pridržavaju se na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

1000 1519738961mujkanovic burgic halilbasic brkic

Doktor Mujkanović i trojica specijalista Burgić, Halilbašić i Brkić 

 

Rekonstrukcija dojke danas je postala jedan od terapijskih tretmana karcinoma dojke, a Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona snosi troškove jedne silikonske proteze, koja košta oko 1.000 KM.

 

Najkompliciranija tehnika

 

Mladi hirurški tim koji čine doktori, specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije Mufid Burgić, Emir Halilbašić i Eldar Brkić, već godinama samostalno radi najkompliciraniju tehniku u plastičnoj hirurgiji, a to je postupak rekonstrukcije dojke uz pomoć takozvanog DIEP režnja, odnosno tkiva koje se uzima sa donjeg dijela stomaka pacijentice.

 

- Klinika za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC-a Tuzla od 2010. godine radi kompletnu rekonstruktivnu hirurgiju dojke, koja uključuje rekonstrukciju upotrebom tkivnih ekspandera, silikonskih proteza i upotrebom vlastitog tkiva pacijenata, kao i kombinaciju tih postupaka. Od vlastitih tkiva se koristi veliki leđni mišić, a pored toga i režanj sa prednjeg hirurškog zida, što je zlatni standard u rekonstrukciji dojke. Slobodni mikrohirurški režanj (DIEP metoda op.a.) uzima se sa prednjeg trbušnog zida i presađuje u grudi žene, koja u jednom zahvatu dobija ravan stomak i novu dojku - priča dr. Mufid Burgić.

 

Da bi došli do nivoa da samostalno rade najkompliciranije zahvate tuzlanski plastični hirurzi su prošli edukacije u Francuskoj i Sloveniji, a postupak upotrebom DIEP režnja, koji traje više od pet sati, počeli su raditi još 2011. godine.

 

Prije rekonstrukcije dojke potrebno je okončati onkološki tretman, koji pored operativnog zahvata, može podrazumijevati zračanje ili hemoterapiju.

 

- Svakoj pacijentici pristupamo individualno i dogovoramo modalitete rekonstrukcije dojke. Ta rekonstrukcija može biti primarna, odnosno da se odmah nakon onkološkog tretmana uradi rekonstrukcija, u sklopu jednog zahvata. Međutim, nekad sama bolest to ne dozvoljava, zbog toga radimo i sekundarne rekonstrukcije dojke - objašnjava dr. Eldar Brkić.

 

On ističe da je operativni zahvat uz upotrebu DIEP režnja već standardizovan na UKC-u Tuzla, ali da pacijentice trebaju ispunjavati određene uslove.

 

1000 1519739304diep metoda ilustracija

 

Korištenje DIEP režnja

 

- Pacijentica treba biti mlađe životne dobi, vrlo je važno da nije pušač, također ne smije biti pretila, ali mora imati višak kože i masnog tkiva na prednjem trbušnom zidu. To bi bila idealna pacijentica za postupak korištenjem DIEP režnja - objašnjava dr. Burgić.

 

U rekonstrukciji dojke plastični hirurzi UKC-a Tuzla koriste ukupno pet postupaka, a sve u skladu s potrebama koje nameće bolest svake pacijentice.

 

- Rekonstrukcija dojke radi se sa implantatom, zatim sa tkivnim ekspanderom kao implantatom, kao i sa implantatom i takozvanom mrežicom. Također, rekonstrukciju radimo sa tkivom pacijentice, a tu spadaju DIEP i upotreba leđnog mišića, a postoji i postupak kombinacije tkiva pacijentice plus proteza. Dakle, radimo pet različitih vidova rekonstrukcije dojke - kaže dr. Emir Halilbašić.

 

On ističe da pacijentica koja ima bilo kakav problem vezan za dojku, a koji zahtijeva dijagnostički i terapijski tretman, dobija punu uslugu na UKC-u Tuzla, počev od biopsije, kompletnog onkološkog tretmana, pa do pomenutih procedura rekonstrukcije dojke.

 

Dakle, nema nikakve potrebe da pacijentice odlaze na liječenje van BiH, jer kompletan tretman, kada je u pitanju liječenje bolesti dojke, dobijaju u našoj zemlji gotovo u potpunosti besplatno.