Print this page
10
Septembar

ONE SU NAJVAŽNIJI DODATAK PREHRANI ZA LJUDE

Najnovija studija provedena na Univerzitetu Harvard još jednom je potvrdila ono što je i niz ranijih pokazao – osobe koje uzimaju omega-3 dodatke prehrani proizvedene od ribljeg ulja imaju niži rizik od infarkta i drugih kardiovaskularnih bolesti od onih koji ne uzimaju ovaj dodatak.

 

 

 

Naučnici su potvrdili poveznicu između svakodnevne suplementacije omega-3 masnih kiselina i smanjenog rizika od niza srčano žilnih bolesti, uključujući infarkt, smrt uzrokovanu koronarnom srčanom bolešću, a jedino što nisu potvrdili je smanjenje rizika od moždanog udara.

 

Dodatno, povećan unos omega-3 dodataka prehrani proizvedenih od ribljeg ulja osigurava dodatno smanjenje ovog rizika.

Studija je potvrdila zaštitno djelovanje svakodnevne suplementacije omega-3 masnim kiselinama protiv niza kardiovaskularnih bolesti, koje su najveći krivac za preuranjenu smrt u svijetu.

 

Naučnici su u ovoj studiji uključili podatke iz 13 ranijih istraživanja, pa je broj ispitanika bio viši od 127.000, što znači da je ovo najveće ispitivanje utjecaja omega-3 masnih kiselina do sada.
Količine imega-3 masnih kiselina, koje su pokazale pozitivne učinke na smanjenje rizika od navedenih bolesti su od 840 mg na dan prema većim količinama.

Rezultati istraživanja dodatno idu u korist preporukama o povećanju unosa ribe i morskih plodova koji obiluju omega-3 masnim kiselinama, a koje su pogotovo u našoj zemlji na niskom nivou.

 

Dodatno, uz unos ribe, savjetuje se redovno provoditi neki oblik fizičke aktivnosti te općenito provoditi zdraviji način života, kako bi se, uz suplementaciju omega-3 masnih kiselina smanjio rizik od niza bolesti koje utječu na kvalitetu, ali i trajanje života.

 

 

Koliko Evropljani jedu ribe

 

Prema podacima Evropskog tržišnog opservatorija za proizvode ribarstva i akvakulture (EUMOFA), evropski prosjek konzumacije iznosi 25,5 kg po stanovniku, ali postoje velike razlike između pojedinih država članica, pa tako konzumacija u Portugalu iznosi rekordnih 55,3 kg, dok Španija drži drugo mjesto sa 46,2 kg po stanovniku.