Aktuelno
Utorak, 14 Siječanj 2014 18:30    PDF Ispis E-mail
Od šuge se moraju liječiti sve osobe koje žive u zajedničkom domaćinstvu

 

pictures-2014 january-suga skabijes zaraza 886037521

Šuga, odnosno svrab, je bolest koja je uzbudila mnogobrojne građane u Mostaru budući da se u njemu prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo nalazi trećina oboljelih u BiH.

Sam naziv šuge izaziva odbojnost kod ljudi, a radi se lako prenosivoj bolesti, čiji je uzročnik sarcoptes scabie.

''Uzročnik je sarcoptes scabiei,koji prilikom kretanja kroz kožu dovodi do intenzivnog svrbeža, izraženijeg tijekom noći. Jedini sigurni dokaz bolesti je mikroskopska potvrda postojanja uzročnika koja se radi u Kabinetu za mikologiju i parazitologiju Klinike za kožne i spolne bolesti SKB Mostar. Klinička slika, bez navedene potvrde, često može zavarati liječnika, nerijetko se dogodi da nam dođu bolesnici kod kojih je dugo vremena korištena neadekvatna terapija jer bolest nije prepoznata, ali i obrnuto'', rekla je doc.dr.sc. Dubravka Šimić, dr.med.

Kako je rekla dr. Šimić svrab je bolest koja nije opasna, ali je lako prenosiva. Ne ostavlja nikakve trajne posljedice, ali ako se pravodobno adekvatno ne liječi, lako se prenosi (inkubacija je 20 dana), a na koži se vide posljedice dugovremenog češanja.

''Liječenje svraba je efikasno ako se provodi po liječničkim uputama i što je bitno za naglasiti, liječiti se moraju sve osobe, bez obzira što kliničke manifestacije bolesti nisu vidljive, koje žive u zajedničkom domaćinstvu. U Klinici dajemo pismenu uputu za liječenje svraba, ako se propisno provodi, liječenje je završeno nakon 6 dana, a bolesnik izliječen'', kazala je liječnica.

Prma nedavno objavljenim podacima u medijima u BiH je odnosu na 864 slučaja šuge u 2012., tijekom 2013. zabilježeno 1070 slučajeva. Čak trećina od njih je registrirana u Mostaru, odnosno 371, a u SKB Mostar šuga, odnosno, svrab je dijagnosticiran u 175 pregledanih bolesnika.

''Svrab je lako prenosiva bolest, prenosi se s čovjeka na čovjeka. Mogu dati podatke za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, odnosno za našu kliniku kojoj pripada ova bolest: U 2012.g. ukupan broj pregledanih bolesnika iznosio je 7 303(odnosi se na sve bolesti kože), a svrab je dijagnosticiran u 145 bolesnika. Prošle, 2013.g., ukupan broj bolesnika iznosio je 11 067, a svrab je dijagnosticiran u 175 pregledanih bolesnika. Prema našim podacima broj oboljelih nije toliko visok da bi se o njemu ovoliko pisalo, možda se sada bolesnici samo redovitije prijavljuju Zavodu'', rekla je dr. Šimić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolest KB Mostar.

Na pitanje postoje li indicije gdje se pojavila šuga u Mostaru dr. Šimić je odgovorila kako se ''bolest može pojaviti na bilo kojem mjestu loših higijenskih uvjeta''.

Istocna Bosna/Haber

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Baner