Aktuelno
Utorak, 01 Listopad 2013 14:18    PDF Ispis E-mail
Sahrana Jovanke Broz bi koštala 500.000 eura?!

 

jJovanka Broz, koja se nalazi u kritičnom stanju i komi, prema riječima premijera Srbije, prije nego što je pala u besvjesno stanje izrazila je želju da bude sahranjena pored svog supruga.

Kako saznaje portal iz izvora bliskih Vladi Srbije, premijer i ministri još nisu odlučili na koji će način Jovanka Broz biti sahranjena. Pominje se više mogućnosti – od kremacije preko pomjeranja nadgrobne ploče u “Kući cvijeća”, teške 9 tona, pa do iskopavanja novog grobnog mjesta, do izdvajanja zasebnog mjesta gdje će počivati zemni ostaci supruge Josipa Broza, a u sklopu Muzeja “25 maj”.

"Najveći problem bi bio teška mermerna ploča, jer bi u tom slučaju morao da se skine krov, ubace specijalne dizalice, što bi sve s troškovima sahrane državu koštalo oko 500.000 eura. Traži se model po kome bi ona bila sahranjena na nekom od mesta u Muzeju “25. maj”, ali još ništa nije odlučeno", kaže ovaj izvor.

kcNekadašnji advokat Titove udovice Toma Fila kaže za Telegraf da mu nije poznata želja Jovanke da bude sahranjena pored supruga, i dodaje da ona i pored svega ima zakonsko pravo na državnu sahranu.

"Tito se nikada zvanično nije rastao s Jovankom, iako je ona od njega bila izolovana, pa tako ona ima pravo, a mislim i da zaslužuje državnu sahranu, samo jedino pitanje se postavlja gdje i na kom mjestu treba da se nalazi njena vječna kuća", kaže Fila.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje namjene i svrhe “Kuće cvijeća”, jer je, kako tvrdi, ona sazidana kao divljenje “voljenom maršalu”, pa se postavlja s pravom pitanje opravdanosti sahrane Jovanke na tom mjestu.

"Da je Tito sahranjen na Novom groblju onda bi automatski bilo očekivano da Jovanka Broz bude sahranjena pored njega, ovako treba podsetiti da je “Kuća cvijeća” napravljena Josipu Brozu u čast i po toj logici bez posebne odluke Vlade Srbije i promjene namjene muzeja supruga doživotnog predsjednika SFRJ, ne bi mogla da se sahrani pored ostataka svog muža", objašnjava on.

tjToma Fila dodaje da bi državna sahrana Jovanke Broz u “Kući cvijeća” bila skup poduhvat za državu, i dodaje da nije tragedija ni ako ona ne bude počivala pored supruga, jer, kako kaže, “ni supruga Moše Pijade nije sahranjena pored muža“.

"Prenijeli su mi da je njena posljednja želja da bude sahranjena pored Tita. Vidjećemo da li je to moguće, razmotrićemo sve opcije i pronaći najbolje rješenje", rekao je premijer Srbije.

Istocna Bosna

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Baner