29
Maj

ČUDA ALLAHOVOG STVARANJA: ZAŠTO NAS KOPRIVA OPEČE KAD JE DIRNEMO?

Odgovor leži u iglicama kojima je obložena njena površina. Te žaruće iglice služe koprivi kao zaštita od nametnika, životinjica i svega što bi ju moglo oštetiti, zato što je kopriva stvorena isključivo za čovjeka.

 

 
 
 
 

Da nema žarećeg efekta, kopriva bi od davnina bila iskorijenjena, a ovako je dar čovjeku. No, ljudi je ipak iskorijenjuju, ljute se na nju, čupaju, ne žele, ne znajući da je njena ljekovitost nevjerojatna! Upravo ta kopriva za koju niko ne zna zašto smeta po našim dvorištima jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka.

 

 

Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva. Švedski naučnik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli. “Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od koprive. U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv”, govori Kuenzle i dodaje:

 

  • Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije četiri sedmice. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke. Možete piti jednu čašu čaja od koprive svaki dan tijekom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Jednom mi je došla mlada žena, koja je izgledala anemično. Osim nedostatka željeza, imala je probleme sa želucem, žučnim mjehurom i patila je od glavobolje. Preporučio sam joj čaj od koprive. Nakon nekog vremena opet sam ju sreo, a ona mi je s oduševljenjem rekla, kako joj je brzo pomogao čaj od koprive. Cijela se njezina porodica okrenula prirodnom načinu liječenja.”

 

 

Čaj od koprive je dijuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je blagotvoran kod mnogih bolesti krvi. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.

 

Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka našeg prostora. Gotovo da raste svuda, a cvjeta od proljeća pa sve do jeseni. Ljekovita je, jestiva i nadasve korisna za opće stanje organizma. Kopriva se još u Grčkoj koristila za masažu protiv reumatskih bolova. Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo.

 

 

Kao narodni lijek kopriva stimuliše rad organa za varenje, pankreasa, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv i jača imunitet. Sadrži niz vitamina i minerala, a između ostalih B2, B5, K, C, provitamin A, zatim kalcijum, magnezijum, fosfor, histamin. U narodnoj medicini se koristi kod malokrvnosti, nedostatka energije i brzog umaranja. Kao narodni lijek, kopriva ima dugu istoriju. Odavno je ustanovljeno da stimuliše rad organa za varenje, jetre, pankreasa, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja tečnosti iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam.

 

Čaj od koprive

Kašičicu čaja prelijte vrelom vodom, poklopite i sačekajte pet do deset minuta, pa procijedite. Čaj možete da pijete preventivno da ojačate organizam, pa ga slobodno konzumirajte jednom dnevno. Kopriva sadrži vitamin C, vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum. Korijen koprive ulazi u sastav čajnih mešavina za liječenje oboljenja prostate kao i upale mokraćnih puteva. Nije lijepog ukusa, ali se ne preporučuje šećer.

Istočna Bosna