Print this page
27
Februar

Volkswagen lansirao novi auto-brend

Nova automobilska marka njemačkog proizvođača namijenjena je kineskom tržištu a zvaće se Jetta, po Volkswagenovoj kompaktnoj limuzini koja je u Kini veoma popularna.

5c767a35 5b9c 4335 9233 55050a0a0a7e jetta 700x402

 

Spekulacije da će Volkswagen Kinezima ponuditi potpuno novi auto-brendozvaničene su nakon što je njemačka kompanija objavila logo nove marke i fotografije prva dva modela.

U pitanju su limuzina i SUV, a VW osim fotografija nije otkrio više detalja o ovim vozilima.

I dok je sedan praktično prepakovana VW Jetta za kinesko tržište, vjeruje se da je SUV baziran na modelu Seat Ateca. Naime, Seat nije zastupljen u Kini, pa će Volkswagen pokušati da plasira neke od modela španskog brenda kroz novostvorenu marku Jetta.

Osim SUV-a Ateca spekuliše se da će kineskim kupcima biti ponuđen i prepakovani veliki SUV Tarraco.

Kada je riječ o brendu Jetta, Volkswagen mlađu populaciju u Kini.

VW je veoma popularan na kineskom tržištu gdje je samo u 2018. prodato čak 3,1 milion automobila ovog njemačkog proizvođača. To Kinu čini pojedinačno najvažnijim tržištem na svijetu za Volkswagen.

Osim toga, VW je najprodavaniji auto-brend u ovoj azijskoj zemlji.

Najpopularniji Volkswagenov model u Kini dugo je bila limuzina Jetta. Njemački proizvođač iskoristiće popularnost tog modela kako bi prokrčio put brendu Jetta na kineskom tržištu.

"Jetta je odigrala veoma značajnu ulogu u motorizaciji Kine - slično kao što je to svojevremeno bila originalna VW 'buba' za kupce u Evropi", objašnjava Jirgen Stakman, direktor prodaje Volkswagena.

"Zato smo i odlučili da ovaj model transformišemo u zaseban brend za Kinu", dodaje Stakman.

VW je kinesku verziju Jette konstruisao u Kini, gdje se ovaj automobil i proizvodi pod okriljem njemačko-kineske kompanije FAW-Volkswagen.

Za razliku od nekih drugih svjetskih proizvođača automobila koji su znatno kasnije osnovali zajedničke kompanije sa Kinezima, VW je to učinio još 1985. pa je već dugo prisutan u toj zemlji.

Prva dva modela novog brenda Jetta počeće da se prodaju u Kini u trećem kvartalu 2019. godine kroz novu prodajnu mrežu koju će činiti oko 200 dilera.

Kupci će moći da svoj automobil nabave kako u klasičnim auto-salonima, tako i u potpuno digitalizovanim izložbenim salonima, kao i u punktovima u okviru tržnih centara.

IB.com /NN