24
August

Pogledajte koje su najčudnije zgrade na svijetu

Postoje građevine koje vas oduševljavaju ali i on koje su, malo je reći, čudne. Ovaj put predstavit ćemo nekoliko njih koje svojim izgledom plijene pažnju.

1000 1535053036basket house 665

Na primjer, hotel "Markes de Riskal" koji je napravljen po dizajnu Frenka Gehrya, jednog od najuspešnijih američkih arhitekata svih vremena. Strukturu građevine čine elementi od čelika prekriveni ogromnim panelima od titanijuma, zlata i čelika. Svaka soba u ovom hotelu je različita i ima pogled na vinograd, tako da boravak u njoj predstavlja jedinstveno zadovoljstvo.

 

Tu je i "Vijugasta kuća" u Poljskoj koja je izgrađena po dizajnu studija "Šotinski i Zaleski" 2004. godine u Sopotu. Zaleski je inspiraciju za ovu neobičnu građevinu našao listajući dječije slikovnice. Pojedini je opisuju kao "umornu" zgradu, dok drugima djeluje kao da se topi.

1000 1535053068crooked house 665

 

Ogromno ljudsko tijelo - muzej je nesumnjivo jedan od najčudnijih u Holandiji. Nalazi se u blizini autoputa koji povezuje Amsterdam i Hag, a otvorila ju je holandska kraljica Beatriks 2008. godine. Zgradu zapravo čini 35 metara visoka transparentna struktura koja oslikava portret čovjeka u sjedećem položaju. Unutar nje korišten je fiberglas, kako bi što realnije bila prikazana unutrašnjost ljudskog tijela i njegove funkcije. Posjeta ovom neobičnom muzeju prije svega predstavlja edukativno putovanje tokom kojeg, između ostalog, možete saznati zašto spavamo i šta se dešava kada kišemo. Šetnja kroz zgradu, visoku sedam spratova, počinje u džinovskom koljenu do kojeg posjetioci stižu liftom.

 

Pansioni Erante - Čile je jedinstvena struktura koja samo naizgled djeluje kao trošna građevina koja će se svakog trenutka srušiti. Većina gostiju isprva misli da su je oblikovali uragan ili zemljotres, pa njene nagnute površine predstavljaju uočljivu turističku atrakciju.

1000 1535053095Marques de Riscal velika

Na kraju ćemo spomenuti zgradu korpu u Ohayu u SAD. Zgrada je sjedište kompanije "Longaberger" i predstavlja repliku njene čuvene potrošačke korpe, uvećane 160 puta. Posebno je zanimljivo gledati je noću pošto se osvijetle prozori, koji predstavljaju rupe na korpi