Dina

22
April

U okviru akcije SIPA-e koja se provodi koordinirano i sa policijskim agencijama nekoliko kantona do sada su privedene 22 osobe, a među onima koji su saslušani bio je i prvi čovjek FUP-a Vahidin Munjić.


Iako još uvijek nisu poznate informacije o tome da li je Munjić zvanično priveden u okviru akcije, kako Klix.ba saznaje policijski službenici su u okviru predmeta "Black Tie 2" saslušali i Munjića.


Kako je saopćilo Tužilaštvo, tokom utorka bi trebalo biti poznato više informacija o tome kako će se dalje postupati prema visokorangiranim policijskim kao i drugim osobama koje su dio ove akcije.

 

O statusu Vahidina Munjića danas je govorio i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak koji je rekao kako se Munjić nalazi u kancelariji zajedno s pripadnicima SIPA-e.

 

"Vahidin Munjić je bio prije nekoliko minuta bio u svojoj kancelariji gdje su bili i pripadnici SIPA-e i MUP-a KS. Sada ne znam gdje je, ali sam prije nekoliko minuta bio s njim", kazao je Isak.

 

U okviru akcije SIPA-e danas su privedene ukupno 22 osobe. Akcija se provodi u najmanje tri grada u Federaciji Bosne i Hercegovine (Sarajevo, Zenica, Mostar), ali je proširena i na Republiku Srpsku.

21
April

Osnivač Foda za humanitarno pravo Nataša Kandić prozvala je "intelektualne elite" u Srbiji zbog "uobraženosti i nezainteresovanosti za rezoluciju o genocidu u Srebrenici" u UN-u.

 

- Intelektualna elita u Srbiji je uobražena i nezainteresovana za budućnost Srbije. Da nije tako, zar ne bi pozvala predsjednika Srbije da se ne blamira "borbom" protiv Rezolucije UN o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, napisala je Kandić.

 

Ranije su organizacije za ljudska prava iz Srbije snažno podržale donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o proglašenju 11. jula „Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici“.

 

- Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene su van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Prva presuda za genocid u Srebrenici izrečena je komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004. godine. Za genocid su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić, Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik RS Radovan Karadžić i ratni komandant bivše Vojske RS Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor, navode.

 

Pozvali su Vladu i predsjednika Republike Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova.

 

- Time bi Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu, navode.

21
April

U izraelskim noćnim napadima na području grada Rafaha na jugu Gaze ubijeno je najmanje 16 ljudi, objavila je u nedjelju agencija za civilnu odbranu na palestinskom području.


Tijela 13 ljudi, većinom djece, izvučena su nakon udara koji je pogodio kuću jedne porodice u blizini Rafaha. U odvojenom izraelskom napadu na kuću u području Rafaha ubijene su najmanje tri osobe, a drugi su ranjeni.

 

Na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelske snage u nedjelju su ubile dva Palestinca, izvijestila je službena novinska agencija WAFA.

 

Izraelska vojska saopćila je da je "neutralizirala" dvojicu napadača koji su pokušali izbosti i pucati na vojnike.

 

Palestinska militantna grupa Hamas u nedjelju je osudila odobrenje Zastupničkog doma američkog Kongresa milijarde dolara vojne pomoći Izraelu, od čega je veći dio namijenjen jačanju izraelske protuzračne odbrane.

 

"Ova podrška, koja krši međunarodno pravo, je dozvola i zeleno svjetlo za cionističku ekstremističku vladu (Izrael) da nastavi brutalnu agresiju protiv našeg naroda", rekao je Hamas u saopćenju.

21
April

Vijećnik iz Zavidovića Armin Imamović podigao je paniku među građanima i korisnicima društvene mreže Facebook kada je objavio videosnimak o naoružanim muškarcima.

 

Zatražio je hitnu reakciju MUP-a ZDK.

 

Oglasio se i MUP ZDK.

 

Dana 20.04.2024. godine oko 18,45 sati Policijska stanica Zavidovići je od strane lovočuvara H.A. obaviještena da je isti na području mjesta Miljevići, Grad Zavidovići u području lovišta zatekao dva nepoznata lica sa vatrenim oružjem.

 

Odmah po dojavi na lice mjesta upućeni su policijski službenici Policijske stanice Zavidovići koji su na navedenoj lokaciji zatekli L.NJ., rođen 2000. godine, nastanjen u Banja Luci i L.N., rođen 2003. godine, nastanjen u Gradišci, koji su sa sobom imali vatreno oružje, jednu pušku M-48 sa četiri metka i baterijsku lampu, koja je ljepljivom trakom namontirana na pušci.

 

Navedena lica su dovedena u prostorije Policijske stanice Zavidovići, nakon čega je nad istim zavedena kriminalistička obrada, dok je vatreno oružje oduzeto od L.NJ.

 

O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zenica.

 

Tokom kriminalističke obrade navedena lica su izjavila da su u mjestu Miljevići boravili sa svojim porodicama u povodu obilježavanja smrti njihove bake, te da su u jednoj staroj kući pronašli navedenu pušku sa kojom su krenuli u šumu, gdje su i zatečeni od strane lovočuvara.

 

Tokom dana od strane policijskih službenika Policijske stanice Zavidovići će biti poduzete potrebne mjere i radnje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Federacije BiH u cilju utvrđivanja okolnosti posjedovanja navedenog oružja, a nakon kompletiranja dokumentacije protiv L.NJ. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Istočna Bosna