05
Februar

OVO SU SIMPTOMI: KADA TREBA POSUMNJATI DA STE ZARAŽENI KORONAVIRUSOM

Published in Vijesti

I dalje postoji mnogo nepoznanica u vezi sa novim koronavirusom, tako da se informacije, kao i preporuke, ažuriraju u zavisnosti od novih saznanja.

 


Anadolu Agency
 

Zavod za javno zdravlje FBiH je na svom sajtu, u formi pitanja i odgovora, objavio najvažnije informacije, prema dostupnim saznanjima, a izvor podataka su Svjetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

Kada trebam posumnjati da sam zaražen novim koronavirusom?

Ukoliko u periodu od 14 dana nakon što ste bili u zahvaćenom području (trenutno je to Kina) dobijete simptome respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) trebate:

 

– nositi hiruršku masku, ako ste u kontaktu sa drugim ljudima;

– koristiti jednokratne maramice i redovito prati ruke;

– odmah kontaktirati nadležnu zdravstvenu ustanovu, zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć, naglasiti da ste bili u zahvaćenom području i opisati simptome.

Ne posjećujte vašu zdravstvenu ustanovu ili bolnicu bez prethodne najave, kako bi izbjegli rizik od širenja infekcije.

Ko se može zaraziti ovim virusom?

Ljudi koji žive ili putuju na području u kojem cirkulira virus 2019-nCoV mogu biti u opasnosti od zaraze. Trenutno, 2019-nCoV kruži Kinom gdje je i potvrđena velika većina zaraženih. Oni koji su zaraženi u drugim zemljama spadaju među ljude koji su nedavno putovali iz Kine ili su živjeli ili blisko sarađivali s tim putnicima, poput članova porodice, saradnika ili medicinskih radnika koji su se brinuli o pacijentima prije nego što su znali da je pacijent zaražen ovim virusom.

Istočna Bosna