You are here:NaslovnaVijestiIstočna BosnaSmirile se strasti u Vlasenici: Bošnjačka djeca redovna na nastavi
05
Oktobar

Smirile se strasti u Vlasenici: Bošnjačka djeca redovna na nastavi

Published in Istočna Bosna

Nova školska godina u Vlasenici počela je burno, a zbog "problema na nacionalnoj osnovi" nekoliko bošnjačkih učenika škole "Vuk Karadžić" propustilo je prve časove nastave.

Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Vlasenici
Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Vlasenici

 

Ipak, kako nam kaže roditelj jedne od učenica koja u ovom entitetu pohađa nastavu po bosanskom nastavnom planu, situacija se sada smirila.

- Ja sam nakon scene sa pravoslavnim vjeroučiteljem održao sastanak sa direktoricom škole i pedagagom, mada se učiteljica djece na čijem času se desio incident i vjeroučitelj nisu htjeli pojaviti. Direktorica je priznala grešku i izvinila se – tvrdi Alen Džindo roditelj ove učenice.

Uprkos tome ističe da je ono što se desilo bio isplanirani projekat Srba, kojeg su Bošnjaci u ovom entitetu željeli zataškati.

- Niko od nadležnih Bošnjaka nije nam htio priskočiti u pomoć. Oni su sve ovo željeli zataškati – kazao je Džindo.

Ipak smatra da je dobro što se u medijima digla prašina oko ovog slučaja, jer za mjesec dana koliko traje nastava, nije bilo više neugodnosti za Bošnjačku djecu.

- U proteklom periodu bilo je svega, svakakvih komentara. Sada je situacija dobra i koliko vidim drugačiji je odnos prema mojoj djeci. Od tada se takve stvari nisu ponavljale. Uspjeli smo ostvariti ono što smo htjeli – kaže Džindo.

Podsjećamo, drugog dana nastave, odnosno prvog za Bošnjačku djecu koja su zbog Bajrama dan kasnije krenula u školu, učenike je dočekao pravoslavni vjeroučitelj koji ih je učio pravoslavnim molitvama, iako je znao da u razredu ima i djece muslimanske vjere. Zbog toga su Džindo i još nekoliko roditelja Bošnjačke djece, koji su ovo shvatili kao provokaciju i diskriminaciju njihovih mališana, odlučili da nekoliko dana bojkutuju nastavu.

IB.com/Faktor.ba