12
Avgust

Teško stanje u Goraždu: Medicinska sestra Mersiha Pecikoza dobrovoljno se priključila uposlenima u Domu za stare

Published in Istočna Bosna

Dom za stare

FOTO: A. BAJRAMOVIĆ

 

Medicinska sestra Mersiha Pecikoza od početka pandemije radila je u direktnom kontaktu sa osobama pozitivnim na COVID-19, ali je i nekoliko dana zasluženog odmora odlučila dobrovoljno provesti među inficiranim štićenicima Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu. 

Njen dolazak u ustanovu sa 26 oboljelih, starijih osoba, te troje uposlenih koji su van stroja, dočekan je sa oduševljenjem, posebno zbog toga što su u proces njege štićenika od prije nekoliko dana uključeni manje iskusni kadrovi.

- Radila sam šest mjeseci i bilo mi je potrebno bar desetak dana da odmorim psihički. Čestitam ovim ljudima koji su se u proteklih šest mjeseci uspjeli odbraniti, jer mi još uvijek ne znamo kako se virus može prenijeti. To može biti čak i preko prehrambenih artikala. Čim sam saznala da je virus ušao u Dom javila sam se mojim prijateljima i ponudila da pomognem i u obuci osoblja, i u radu sa štićenicima. Do petka sam tu, moram se testirati jer je takvo pravilo da bih u ponedeljak mogla na svoj posao – kaže Mersiha Pecikoza.

  • Mersiha Pecikoza
    Mersiha PecikozaFOTO: A. BAJRAMOVIĆ

Nije prvi put da ova humana Višegrađanka stane u prve redove. Nakon što je rat prekinuo njeno školovanje u Srednjoj medicinskoj školi u Sarajevu, koju je upisala 1989. godine, Mersiha se, još maloljetna, priključila bataljonu Lim u 1. slavnoj višegradskoj brigadi. Od kraja 1993. radila je i kao sestra Ratne bolnice Goražde, gdje je nastavila raditi i kasnije. Od marta je raspoređena u Prijemno – trijažni odjel Kantonalne bolnice, gdje su se javljali svi sumnjivi pacijenti, u izoliranom dijelu brinula o pozitivnim na COVID19.

- Svi smo bili u šoku i bez ikakvih informacija, osim onih iz medija, među ljudima je na početku bila velika panika. Ja paniku nisam osjećala i radila sam dva mjeseca nakon operacije žuča, iako možda nisam ni smjela biti tu. Odazvala sam se jer imam iskustvo, mislim da mogu dati podstrek i mlađim sestrama – kaže Pecikoza. Mlađe kolege znala je ohrabriti i šalom da koronavirus nije ni kengur, ni skakavac pa da skače na čovjeka, ali da se mjere zaštite moraju poštivati.

Nakon što su uzorci za dvije medicinske sestre i jednu njegovateljicu bili pozitivni, Dom je došao u probleme sa nedostatkom medicinskog osoblja. Angažovano je nekoliko medicinara, ali nedostaje im iskustvo u radu tokom epidemije. – Priključila nam se Mersiha, kojoj se ne mogu dovoljno riječima zahvaliti. Ona će obučiti osoblje, jer zaista ima dosta iskustva i mnogo nam je već pomogla svojim savjetima. Njeno javljanje i stavljanje na raspolaganje predstavlja ohrabrenje za sve da ćemo izaći kao pobjednici iz svega ovog – kaže direktor Doma, Anes Begović.

  • Anes Begović
    Anes BegovićFOTO: A. BAJRAMOVIĆ

 

Pacijenti u Domu za stare u Goraždu su u stabilnom stanju, ali su u poznim godinama i sa oboljenjima koja su njihovo stanje učinila teškim i prije nego što su inficirani. U najtežem stanju je jedna od štićenica. – Par korisnika ima simptome poput mučnine i malaksalosti, respiratornih problema i povišene temperature nema. Imamo jednu stariju ženu koja od ranije ima hroničnih oboljenja, ona je u malo težem stanju, a ovo ostalo je za sada ok – dodaje Begović.

On ističe da je Krizni štab Ministarstva zdravstva obećao angažman ljekarskog tima koji će kontinuirano da boravi u Domu. U međuvremenu, stanje sa hranom, lijekovima i zaštitnom opremom je zadovoljavajuća, ali iz ove ustanove navode da bi im pomoć u vitaminskim terapijama, zaštitnoj opremi i sredstvima koja se mnogo troše, dobro došla.

Istočna Bosna