03
Juli

Sve spremno za komemoraciju 11. jula u Potočarima i ukop sedam žrtava

Published in Istočna Bosna
 

Sve je spremno za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, zaštićene zone Ujedinjenih nacija, u julu 1995. godine - potvrdio je danas za „Dnevni avaz“ predsjednik Organizacionog odbora (OO) Hamdija Fejzić. 

 

Kulturni i vjerski sadržaji

 

Kaže da je manifestacija obilježavanja već počela, a 60 kulturnih i vjerskih sadržaja, ne računajući centralnu komemoraciju 11. jula i „Marš mira „2020“ od Nezuka do Potočara, trajat će do kraja ovog mjeseca, dodajući da će se svi programski sadržaju realizirati uz pridržavanje epidemioloških mjera zaštite, koje su na snazi.

  • Ukop žrtva 1. jula - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Ukop žrtva 1. julaFOTO: S. SMAJLOVIĆ

Munir Habibović, predsjednik pododbora „Marš mira“, kaže da je nakon uklanjnja odrona, trasa dužine 110 kilometara potpuno spremna za veliki pohod učesnika ove manifestacije. 

Uređena trasa

 

- Nema nikakvih prepreka na trasi i ona je ove godine najbolje uređena. Uređeni su i kampovi u Liplju i Mravinjcima, gdje će učesnici prenoćiti, a tokom vikenda bit će postavljeni šatori s drugim sadržajima. Članovi pododbora, oružane i policijske snage BiH i drugih sigurnosnih agencija, danas obišli trasu i uvjerili se u njenu prohodnost i sigurnost.- istakao je Habibović.

Memorijalni kompleks je uređen. Tu će ove godine pored 6.643 ukopane žrtve genocida u dosadašnjih 19 dženaza biti ukopano još do sada sedam identifikovanih tijela.

U memorijalnom kompleksu prije nekoliko dana izvršeno je košenje svih površina, uređene hale za održavanje komemoracije i drugih programskih sadržaja. Za tri dana pored memorijala bit će uređena pješačka staza, dužine oko 500 metra, za koju je sredstva obezbijedlio Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica.

Istočna Bosna