Općini Srebrenica je za finansijske izvještaje dobila mišljenje s rezervom, a za usklađenost sa zakonima negativno mišljenje.

 

Općina Srebrenica je prethodno bila revidirana još 4 puta – 2005, kada je dobila negativno mišljenje za finansijsku reviziju (tada su davane jedinstvene ocjene), te 2008, 2010. i 2015. kada je dobijala mišljenje s rezervom i za finansijske izvještaje i za usklađenost sa zakonima.

 

Jedna od primjedbi koja je Općini stavljana u kontinuitetu je nerealiziranje preporuka koje su revizori davali u svojim izvještajima, u cilju ispravljanja uočenih nepravilnosti u radu.

 

Kao osnov za izricanja negativnog mišljenja za usklađenost sa zakonima i drugim propisima, revizori su naveli, kao prvo, da zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme nije vršeno u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave.

 

Nadalje, Općina Srebrenica dio nabavki roba, usluga i radova nije provela u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, Pravilnikom o postupku direktnog sporazuma i Uputstvom za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda.

 

Budžet, odnosno Rebalans budžeta nije pripremljen i donesen shodno članu 15. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske.

 

Općina Srebrenica nije u skladu sa Odlukom o komunalnim naknadama, donijela rješenja o visini komunalne naknade pravnim i fizičkim licima, koji su vlasnici stambenih i poslovnih prostora i korisnici objekata i uređaja zajedničke komunalne potrošnje. Prilikom izrade rebalansa budžeta doneseni programi i planovi namjenskih sredstava nisu usaglašeni iako su neka namjenska sredstva veća ili manja u odnosu na rebalans budžeta. Praćenje namjenskog korištenja sredstava od strane nadležnih odjeljenja nije vršeno i nisu sačinjeni izvještaji o izvršenju.

 

Zaposlenima je vršen obračun stimulacija prilikom obračuna plaća koja nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave RS-a. Obračunata je i isplaćena otpremnina po osnovu sporazumnog raskida ugovora o radu, što nije u skladu sa Zakonom o radu. Obračun naknada za prijevoz na posao i sa posla, nije vršen u skladu sa Kolektivnim ugovorom za zaposlene u lokalnoj samoupravi Općine. Obračun odborničkog dodatka odbornicima je vršen na osnovu Odluke o visini naknade za prisustvovanje odbornika sjednicama koja nije usklađena sa Zakonom o lokalnoj samoupravi u dijelu koji se odnosi na iznos naknade. Za dodjelu sredstava na ime granta za kulturna dešavanja, vjerske zajednice, pomoći za afirmaciju porodica i druga davanja, nije uspostavljena metodologija, nisu definisani kriterijumi, a nisu obezbijeđene ni adekvatne informacije o utrošku dodijeljenih sredstava.

 

Također, revizori su uočili da dnevnik blagajne nije zaključivan na kraju svakog dana u kojem je bilo promjena što nije u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji RS i vršene su isplate sredstava iz blagajne u pojedinačnim iznosima većim od 200 KM, što nije u skladu sa Uredbom o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem.

 

Kao osnov za izracanja mišljenja s rezervom za finansijske izvještaje, revizori su naveli, da je Općina pogrešno planirala i shodno tome evidentirala poslovne događaje u 2019. godini tako da su precijenjeni rashodi za tekuće održavanje (71.963 KM), rashodi za stručne usluge (66.487 KM), primici za postrojenja i opremu (25.259 KM) i izdaci za nabavku postrojenja i opreme (119.998 KM), kao i date pomoći u naturi (118.208 KM), a potcijenjeni grantovi (119.998 KM), izdaci za nematerijalnu imovinu (66.487 KM), izdaci za otplatu dugova ( 40.698 KM), raspodjela sredstava iz ranijih godina (789.100 KM), kao i ostali prihodi obračunskog karaktera (81.907 KM) i rashodi od uskađivanja vrijednosti imovine (40.690 KM).

 

Zbog neevidentiranja i pogrešnih evidentiranja poslovnih promjena finansijski rezultat tekuće godine je manje iskazan za najmanje 216.393 KM.

 

Općina Srebrenica je tokom 2019. godine pogrešno klasifikovala i nije evidentirala poslovne događaje i shodno tome potcijenjena su potraživanja po osnovu prodaje i izvršenih usluga (167.698 KM), potraživanja za poreze za koje je produžen rok plaćanja, a dospijevaju na naplatu u roku do godinu (300.119 KM), ostala kratkoročna razgraničenja (19.575 KM), kao i kratkoročna finansijska imovina i razgraničenja između ili unutar jedinica vlasti (80.625 KM), nematerijalna proizvedena imovina (66.487 KM), kratkoročne finansijske obaveze (154.154 KM) i vanbilansna aktiva i pasiva (21.352 KM). A precijenjena su ostala kratkoročna potraživanja (110.200 KM), dugoročna potraživanja (558.423 KM), dugoročna razgraničenja (246.710 KM), zgrade i objekti (1.643.421 KM), postrojenja i oprema (119.998 KM), dugoročne obaveze i razgraničenja (154.154 KM), kao i finansijski rezultat ranijih godina (2.260.641 KM).

 

Revizori su podsjetili načelnika Općine Mladena Grujičića da je on odgovoran za pripremu finansijskih izvještaja, te da osigura da su aktivnosti, finansijske transakcije i informacije iskazane u finansijskim izvještajima u skladu sa zakonima i drugim propisima kojima su regulisane.