Print this page
24
Juni

Edin Ramić: Kroz brojne projekte nastojimo uposliti što više povratnika

Published in Istočna Bosna

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je ove godine započelo realizaciju brojnih projekata s ciljem osiguranja uslova za održivi povratak i zapošljavanje što većeg broja povratnika.  

 Edin Ramic ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH 750x375

 

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi FBiH, kaže da su osnovni ciljevi projekata ovog Ministarstva upošljavanje povratnika, kako bi ostali na svojim imanjima i osigurali sebi i svojim porodicama minimalne uslove za život.  

 

Navodi da su uvedeni neki od novih projekata koji su rezultat potreba na terenu.

 

„Imali smo javne pozive koji su bili podrška javnim kuhinjama, koje snadbijevaju povratnike. Bili su i javni pozivi koji zapošljavaju tri i više povratnika, kojima smo finansirali doprinose za tri mjeseca. Također, imali smo javne pozive za proljetnu sjetvu, projekte za mlade, start up projekte, prvo zapošljavanje , stipendije povratničke populacije. Neki pozivi su još uvijek u toku“, govori Ramić.

 

Pozvao je povratnike mlađe životne dobi da prate pozive Ministarstva, posebno projekte koji se odnose na zapošljavanje.

 

„Naši javni pozivi su postavljeni tako da svako novorođenjče ima podršku ministarstva, to je pomoć za porodilje. Nakon toga ćemo imati javni poziv za učenike osnovnih škola. U toku je poziv za podršku srednjoškolcima za subvencioniranje mjesečne karte za one koji putuju više od četiri kilometra. Svi studenti koji su prijavljeni u RS-u imaju našu stipendiju. Kada završe fakultet mogu se prijaviti da od nas dobiju sredstva za odrađivanje pripravničkog staža. Nakon toga se prijavljuju za podršku start up biznis. Poslije toga imamo podršku maloj privredi, privredi, podršku u oblasti poljoprivrede i na kraju podrška koja se tiče stanogradnje i infrastrukture“, ističe Ramić i dodaje da svako za sebe može pronaći javni poziv ukoliko je iz kategorije povratnika i raseljenih lica.   

 

Ramić naglašava da su javni pozivi namjenjeni za poboljšanje infrastrukture u povratničkim mjestima već u fazi realizacije, ali da su neki od poziva još uvijek aktuelni.

 

„ Kada su u pitanju infrastrukturni projekti idemo od regije do regije. Javni pozivi za stambeno zbrinjavanje su već podijeljeni, tako da su za neke regije objavljene konačne liste, dok su za neke regije formirane liste, ali su u toku žalbeni rokovi. Radimo u blizu stotinjak općina širom Bosne i Hercegovine, tako da je to ogroman posao koji zahtjeva veći angažman službenika u ministarstvu. Idemo od javnog poziva do javnog poziva i rješavamo dio po dio projekata. Koristimo priliku da iskoristimo građevinsku sezonu da, što se tiče stambenih objekata i infrastrukture, budu realizirani na vrijeme“, istakao je Ramić.  

 

 

Ramić na kraju zaključuje da su povratnici jedna od najugroženijih populacija stanovništva u ovoj zemlji, bez obzira gdje se nalaze  i da će Ministarstvo na čijem se čelu nalazi samo ove godine osigurati građevinski materijal za obnovu kuća za oko 500 povratnika.

 

Mirsad Zulić/ Radio Feral

Last modified on srijeda, 24 Juni 2020 19:02