21
Juni

Alija Tabaković: Samo zajedno možemo vratiti Srebrenicu

Published in Istočna Bosna

Iako su se o njegovoj kandidaturi za poziciju načelnika Srebrenice na predstojećim lokalnim izborima usaglasile sve probosanske političke stranke, bilo da imaju formirane općinske odbore u ovom gradu ili ne, Alija Tabaković smatra da će o njegovom izbornom rezultatu odlučivati isključivo zrelost i odlučnost Srebreničana.

 

 

Biračka odgovornost

 
  • Postigli smo jedno političko jedinstvo kada su u pitanju izbori u Srebrenici. Narodu je to posebno drago, jer ljudi ne vole podjele, međusobna trvenja. Svakodnevno dobivam poruke podrške naših građana iz cijelog svijeta, što mi kao čovjeku mnogo znači. Ali podrška uspjehu na izborima jedinstvene probosanske liste zavisi isključivo od broja onih koji će glasati. Zato molim sve koji se javno deklariraju da im je do Srebrenice stalo, neka izađu na glasanje. Lična karta u Srebrenici je potvrda odanosti ovom gradu – navodi Tabaković.

Poručuje da je vrijeme kada se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice prilika da se svi ponovo upitamo koliko nam je zaista stalo do Srebrenice.

 

  • Svakoj preživjeloj žrtvi genocida itekako znače i Vašington i Njujork i Pariz i London i Hag, i svi svjetski gradovi u kojima se govori o genocidu u Srebrenici. Možemo mi usred Njujorka napraviti najvišu kulu u spomen-žrtvama genocida, ali život i opstanak Srebrenice i nas, Bošnjaka, u njoj zavisi od naše svjesnosti da se demokratskim putem izborimo za prava koja nam kao građanima, a posebno kao žrtvama pripadaju – poručuje Tabaković.

On dodaje da je najveća podrška Srebrenici u ovom vremenu „naša biračka odgovornost, a sve drugo je samo saosjećanje“.

 

 

Hodanja po svijetu

 

  • Džaba nama sva predavanja i izjave velikih i mudrih, svi časovi historije, sva hodanja po svijetu, ako dođemo u situaciju da nam zvijeri vrše nuždu po mezarju u Potočarima. Zato molim Srebreničane, gdje god da žive, da shvate da je lična karta izvađena u Srebrenici najbolji garant opstanka Srebrenice, ali i očuvanja ove naše svetinje – zaključuje Tabaković.

Naša i obaveza naših potomaka

 
  • Trenutno smo svi usmjereni na obilježavanje 25. godišnjice genocida. Ove godine komemoracija će se održati u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, ali to neće umanjiti naše sjećanje na žrtve. Naprotiv. Ponovo će nas okupiti Memorijalni centar, čije čuvanje je naša i obaveza naših potomaka – kaže Tabaković.

Istočna Bosna