21
Juni

OVE GODINE ĆE SE UČITI SALLA U SVIM DŽAMIJAMA ZA ŽRTVE GENOCIDA

Published in Istočna Bosna

Na prijedlog Reisu-l-uleme, Vijeće muftija i Rijaset su usvojili Program vjerskog obilježavanja godišnjice Genocida nad muslimanima Bošnjacima, koji uključuje: klanjanje dženaza-namaza žrtvama genocida, hutbu, učenje hatme, Jasin-i-šerifa, kelime-i tevhida, Salle, zikra i dove.

 

Arhiv
 

Ove godine će se po prvi put jednoobrazno u svim džamijama na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovim povodom učiti Salla.

 
Arhiv

Programa obilježavanja godišnjice Genocida predviđa da se Salla uči 10. jula, prije ezana za podne-namaz u svim džamijama/mesdžidima na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, o čemu će imami i službeno biti obaviješteni.

Također, posebnim Protokolom dženaze za žrtve Prijedora i Kozarca predviđeno je da se Salla uči u svim džamijama Muftiluka bihaćkog svakog 19. jula.

 

Salla je u islamskoj tradiciji Bošnjaka oglašavanje nečije smrti, i na ovaj način će se u svim džamijama i džematima odati počast svim nevinim žrtvama Genocida. Salla se uči na arapskom jeziku i ova praksa će se nastaviti i u budućnosti.

Last modified on Nedjelja, 21 Juni 2020 21:51