24
Maj

PO FETVI: BAJRAM-NAMAZ U GORAŽDU KLANJAN JEDAN SAT NAKON OSTATKA BOSNE I HERCEGOVINE

Published in Istočna Bosna

Bajram-namaz povodom Ramazanskog bajrama na području Muftijstva goraždanskog klanjan je u sedam sati u svim džamijama i mesdžidima na području muftijstva, sat nakon vremena predviđenog vaktijom o čemu je fetvu donio muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

 

Klix
 
 

Na području muftijstva nije bilo ni centralne bajramske svečanosti, a jedinstven program neposredno pred bajram-namaz priređen je u svim džamijama. Za ovakvu odluku postoje objektivni razlozi, a među njima i želja da se obavljanje namaza olakša ljudima koji su protjerani iz svojih džemata u kojima više ne žive, ali svake godine dolaze na Bajram.

Sve džamije u Goraždu otvorile su svoja vrata vjernicima koji su bajramsko jutro željeli provesti ne remeteći običaje, ali se pridržavajući mjera.

 

U Goraždu ih je najviše bilo u Kajseriji gdje je bajram-namaz predvodio Ibrahim efendija Hadžihasanović, a klanjali su i u drugim džamijama i mesdžidim, kako u gardskim tako i prigradskim džamijama.

Veliki broj vjernika okupio se i u Carevoj džamiji u Foči, ali i ljepotici Aladži, te Atik Ali pašinoj džamiji. Mnogi su stigli iz drugih gradova kako bi bajram-namaz klanjali u svom džematu. Bajram-namaz u Aladži predvodio je Dženan ef.Krajišnik, u Atik Ali pašinoj džamiji u Musluku predvodio ga je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča Miralem ef. Hodžić dok je muftija goraždanski Remzija efendija Pitić prtedvodio bajram-namaz u Carevoj džamiji, piše Klix.

 

Većina vjernika je poslušala preporuke muftijstva, vodeći računa o ograničenjima i fizičkoj distanci. Ramazanski bajram dočekan je u posebnim okolnostima, ali to nije umanjilo radost bajrama, koji je stigao kao kruna nakon jednomjesečnog odricanja od svakodnevnih potreba.

Istočna Bosna