16
Maj

"Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu": Salkić prisustvovao obilježavanju 28. godišnjice zločina u naseljima Pirići i Žanjevo

Published in Istočna Bosna
 
FOTO: KABINET POTPREDSJEDNIKA RS

 

U bratunačkim naseljima Pirići i Žanjevo-Abdulići, danas je u okviru višednevne manifestacije "Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu", obilježena 28. godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom u ovim mjestima.

 

Preživjeli Bratunčani, članovi udruženja žrtava i logoraša, predstavnici Islamske zajednice i lokalne i entitetske vlasti, danas su najprije posjetili Piriće, naselje u kojem su 16. maja 1992. godine, ubijene prve bošnjačke žrtve. Na spomen – obilježju u ovom mjestu je proučena Fatiha za 194 stanovnika ovog mjesta, čija su imena ispisana na spomen – pločama. Upriličen je i prigodan vjerski program uz poštivanje mjera i preporuka nadležnih organa.

 

Potom, upriličena je posjeta naselju Žanjevo-Abdulići, gdje je na spomen – obilježju pored lokalne džamije, položeno cvijeće i proučena Fatiha za ukupno 92 stanovnika, koji su ubijeni, poginuli i umrli tokom agresije. Na današnji dan 1992. godine agresorske snage, potpomognute lokalnim Srbima su zauzele ovo naselje, te protjerale sve Bošnjake.

 

Obilježavanju godišnjica u ovim naseljima danas je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je još jednom naglasio da je izuzetno važno da preživjeli svake godine obilježavaju dane tokom kojih su protjerani, te u kojima su počinjeni teški masovni zločini.

 

c012e7a55a5fc04ebff316af4c4b986f

 

- Smatramo da je njegovanje kulture sjećanja na ono što nam se dogodilo 1992. godine od velike važnosti u našim životima. Ukoliko bismo zaboravili, sigurno da bi se stvorile pretpostavke da se ovakvo zlo dogodi i u budućnosti. Ovo je važno ne samo za nas, nego je to posebno važno za generacije koje ovo nisu preživjele. Za njih je bitno da znaju šta se desilo na ovim prostorima, kako se slično zlo ne bi ponavljalo njima na ovim prostorima. Nažalost, i unutar Bošnjaka postoje ljudi koji su zainteresirani da se o ovim stvarima ne govori. Ja mislim da je to pogrešan put. Zato je važno da se svake godine u ovom obimu obilježavaju godišnjice u Bratuncu i na drugim mjestima, a to će preživjeli svakako činiti i u budućnosti. I danas, kada se završava obilježavanje 28. godišnjice, želimo da pozovemo nadležne institucije da učine više, kako bi procesuirali odgovorne za zločine, te pronašli masovne grobnice i ekshumirali naše najmilije - kazao je Salkić.

 

Obilježavanje 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima u Bratuncu je započelo 3. maja u naselju Hranča, a tokom dvije sedmice su upriličene brojne aktivnosti u centru grada, ali i naseljima širom ove općine.

 

Uprkos globalnoj pandemiji i trenutnoj situaciji, preživjeli bratunački Bošnjaci, su nizom događaja podsjetili na stravične zločine počinjene prije 28 godina, koji uključuju progon skoro 21.000 bošnjačkih civila, torture i ubistva u logorima, masovne zločine u naseljima, ubijanje beba, djece i žena, masovne grobnice, silovanja, pljačkanje i uništavanje imovine, ali i druge teške zločine.

 

Last modified on subota, 16 Maj 2020 19:48

Istočna Bosna