28
April

Prvi smrtni slučaj zaražene osobe iz Srebrenice

Published in Istočna Bosna

soba iz Skelana, kod koje je testiranjem potvrđen virus korona, a koja je kao osiguranik Srbije prebačena u Beograd, preminula je, saopšteno je na Štabu za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama opštine Srebrenica.

Na štabu je konstatovano da se mjere prevencije i zaštite ne sprovode u potpunosti na teritoriji ove opštine, mjesne zajednice Skelani nakon kontrola nadležnih inspekcija.

Kako je rečeno, najviše nepoštovanja mjera zabilježeno je kod prodvaca koji ne nose masku i rukavice kao i kupci koji bez adekvatne zaštite ulaze u prodavnice i poljoprivrednu apoteku, a evidentno je da ni građani ove mjesne zajednice ne koriste zaštitu koja je propisana kao obevezna.

Opština Srebrenica za Skelana ranije je poslala 1.000 maski, 300 pari rukavica, sredstva za dezinfekciju i lijekove, a biće dostavljeno još zaštitnih materijala.

Jedna osoba za koju se ustanovilo da je ilegalno ušla iz Bajine Bašte, gdje je do danas registrovano 21 zaraženo lice, u Skelane biće smještena u lokalni karantin odakle će se preduzeti sve druge mjere u ovoj situaciji.

Pod stručnim nadzorom u kućnoj izolaciji je 5 osoba, najviše vozača koji obavljaju poslove prevoza roba.

Na sastanku je istaknut problem sve češćih nelegalnih prelazaka granice i bojaznosti da se prenese zaraza iz susjedne Bajine Bašte u Srbiji gdje je već registrovano 21 lice kod kojeg je potvrđen virus korona zbog čega su izdate naredbe pojačane higijene u trgovinskim objektima i pojačane mjere kontrole granice.

„Moramo pojačati sve mjere prevencije i zaštite kako bi naši stanovnici ostali zdravi. Mi smo juče Graničnoj policiji BiH uputili molbu za pojačanu kontrolu ovog dijela granice sa susjednom Srbijom gdje je zabilježena zaraza“, rekao je Grujičić.

Produžene su sve mjere Republičkog štaba za vanredne situacije do 11. maja, a neke od njih su relaksirane, kao što su mjere koje se odnose na lica starija od 65 godina i druge.

 

Esrebrenica.ba

Last modified on utorak, 28 April 2020 18:15

Istočna Bosna