Zbog pandemije virusa COVID-19, prisustvo javnosti je ovog puta bilo ograničeno, ali su iz Memorijalnog centra naglasili da su ovakvi datumi bitni za obilježavanje i sjećanje puta koji je ova institucija prešla od svog početka do današnjeg dana.

 

- U 2003. su obavljene tri dženaze, a prva na današnji dan, prije 17 godina, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Na današnji dan, posebno želimo spomenuti udruženja koje su okupljale i okupljaju majke Srebrenice, koje su bile najglasnije u borbi da se žrtve genocida ukopaju u Potočarima, na ovom mjestu. Ne zaboravljamo sve one predstavnike međunarodne zajednice, od Billa Clintona, lorda Paddya Ashdowna i Christian Schwarz Schillinga, čiji su potezi i odluke bile ključne da danas imamo zaštićen status i da država Bosna i Hercegovina slovi kao osnivač ove institucije - poručili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Iz Memorijalnog centra Srebrenica su poručili da su napravljeni konkretni koraci u borbi protiv negiranja genocida u Srebrenici, te će o rezultatima ovih aktivnosti javnost ubrzo biti upoznata. Također, značajan iskorak je napravljen u međunarodnoj komunikaciji sa institucijama, memorijalima i istraživačkim centrima, kako bi se podigla svijest o genocidu i osigurala trajnost globalne solidarnosti sa žrtvama genocida.

 

- Na putu koji je pred nama, ne stojimo sami. Nikad nije bilo važnije da razgovaramo sa cijelim svijetom, na različitim jezicima i na različite načine, da širimo istinu, jer će način kako se svijet bude odnosio prema genocidu u Srebrenici, uvijek će biti i ostati putokaz kako će se odnositi prema budućnosti zemlje u kojoj živimo - dodaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

 

Memorijalni centar Srebrenica je, zbog pandemije virusa COVID-19, zatvoren za posjete, ali to nije spriječilo zaposlenike ove institucije da u posljednjih mjesec dana rade na razvoju novih programa uključivanja obrazovnih ustanova u izučavanje genocida, provode istraživačke aktivnosti i pokrenu online video ture obilaska Memorijalnog centra.

 

- Dužni smo nastaviti raditi, zbog onih koji su ovdje ukopani, zbog onih za kojima još uvijek tragamo, zbog onih koji su odgovorni za genocid, ali i zbog naše djece i onih koji tek dolaze - zaključuju iz Memorijalnog centra.