23
Februar

Počela nova izborna igranka u Srebrenici

Published in Istočna Bosna
  • U OIK-u trebala biti tri Bošnjaka i dva Srbina, ali je učinjeno drugačije, mimo zakona

 

  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Skupština općine Srebrenica i za predsjednika OIK-a izabrala Srbina

FOTO: AVAZ 

Skupština općine Srebrenica imenovala je na posljednjoj sjednici Općinsku izbornu komisiju (OIK), ne poštujući pri tome rezultate popisa stanovništva BiH iz 2013. godine. Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Branko Petrić dao je još u maju prošle godine saglasnost na formiranje OIK-a. No, umjesto da u toj komisiji budu tri Bošnjaka i dva Srbina, prema odluci Skupštine, imenovana su tri Srbina i dva Bošnjaka.

 
 
 
 
 
 
Volume 0%
 
 

Perfidan mehanizam

 

Bivši načelnik Ćamil Duraković kazao je za “Avaz” da se sve ovo, nažalost, dešava uz jedan perfidan mehanizam CIK-a.

- Centralna izborna komisija prihvatila je tu činjenicu, koja nije u skladu sa zakonom. Navodno je prihvaćeno zato što je to multietnička odluka zajednica. Nažalost, neki odbornici Bošnjaci su prihvatili tu odluku. Perfidna igra političkih stranaka, odnosno većinskih sprskih stranaka, koje su iskoristile slabost Bošnjaka u Skupštini. Desi se da se neke od ključnih komisija izgube i napravi se takav ustupak srpskim strankama - istaknuo je Duraković.

Dodao je kako je ovo priprema za opstanak Mladena Grujičića, koji je ostao upamćen ne samo po negiranju genocida nego i po velikom broju zloupotreba.

- Komisija je jedno od ključnih tijela, pogotovo kad predsjednik može da na neki način upravlja izbornim procesom. Jak je to mehanizam, kojim se može narušiti i sam izborni proces - istaknuo je Duraković.

Zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić kazao je da ovo nije prvi put da se to desi te da je ovo bio slučaj i kad je biran peti član OIK-a.

  • Duraković: Veliki broj zloupotreba - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Duraković: Veliki broj zloupotrebaFOTO: AVAZ

Manjinski narod

 

- Bez obzira na to što smo imali upozorenje od CIK-a da to, u slučaju izbora predsjednika, bude iz manjinskog naroda u OIK-u, vjerujem da je ovo priprema, jer oni rade sve kako bi u izbornoj kampanji lakše mogli da provedu svoj cilj da Mladen Grujičić ostane na čelu općine. S tim da ne zaslužuje da ostane na tom mjestu - istaknuo je Fejzić.

 

Maksida Pirić, portparol CIK-a, rekla je:

 

- Centralna izborna komisija dala je saglasnost na imenovanje za članove OIK-a Srebrenica i u propratnom aktu preporučila je Skupštini da za predsjednika OIK-a imenuje pripadnika manje zastupljenog naroda u OIK-u. Još nismo dobili akt srebreničke Skupštine o imenovanju predsjednika, a i na taj akt je potrebna saglasnost CIK-a BiH. U ovom trenutku ne mogu kazati kakva će biti odluka CIK-a.

  • Fejzić: Priprema terena za Grujičića - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Fejzić: Priprema terena za GrujičićaFOTO: AVAZ

Mrtvo slovo na papiru

 

Petrić je morao poštovati rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine prije nego što je potpisao saglasnost za formiranje OIK-a. Kako bi zamazao oči, Petrić je u dopisu Skupštini Srebrenice dao preporuku da se predsjednik OIK-a imenuje iz reda manje zastupljenog naroda u komisiji. Preporuka je bila samo mrtvo slovo na papiru, jer je skupštinska većina, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata, imenovala predsjednika OIK-a iz reda srpske nacionalnosti.   

 

Pokušali smo kontaktirati i Branka Petrića, ali nije odgovarao na pozive.

 

Istočna Bosna