09
Februar

Dosad stiglo 600.000 KM za MC Potočari

Published in Istočna Bosna
 
 Podijeli
 

Iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari stižu lijepe vijesti. Tamošnja biblioteka u nastanku ovih je dana postala bogatija za nekoliko donacija.

 

Jedna od njih potiče od prof. dr. Sabahudina Hadžialića iz Sarajeva i njegovog brata Armina, koji su Centru poklonili kompletnu kućnu biblioteku roditelja Asima i Amire, bivših prosvjetnih radnika.

 

Knjižni fond

 

“Donirali su oko 600 knjižnih jedinica različitih žanrovskih orijentacija, knjiga, udžbenika, enciklopedija i lektira”, rekao je kustos MC-a Azir Osmanović za Oslobođenje, zahvalivši porodici Hadžialić, ali i svim drugim koji su u relativno kratkom periodu biblioteku učinili bogatijom.

U četvrtak je pun kombi knjiga dopremio i Media centar Islamske zajednice u BiH, čiji nam je direktor Amir Sakić objasnio da nije riječ samo o njihovim knjigama.

“Pokrenuli smo i naše medijske potencijale. Radio BIR je pozvao slušaoce da se uključe u ovu akciju, a Preporod svoje čitaoce. Ne mogu reći tačno koliko je knjiga sakupljeno, ali našoj akciji su se pridružili i IC El Kalem, kao i IK Dobra knjiga”, rekao je Sakić, a direktor Memorijalnog centra prof. dr. Emir Suljagić otkriva da je u pitanju više od 1.000 knjiga.

Podsjećamo da je više od 200 knjiga MC-u Potočari poklonilo i federalno Ministarstvo za kulturu i obrazovanje.

Direktor Suljagić kaže da je blizu 600.000 KM – dosadašnji rezultat mini donatorske konferencije koju je on prošlog decembra organizovao s ministarstvima izbjeglica i civilnih poslova BiH, te predstavnicima federalne i kantonalnih vlasti, kao i načelnicima opština, naglasivši da nemaju novca da sačuvaju Fabriku akumulatora niti da rade vlastite istraživačke projekte.

“Ono što je meni podjednako važno, važnije i od novca koji ćemo moguće dobiti, jeste da se pokaže da Srebrenica nije samo naša briga i da je riječ o javnom dobru. Toliko je obećano sredstava, a jedan dio je već uplaćen”, ističe Suljagić, napominjući da u tu sumu nisu ušle pojedinačne uplate, za koje je u Ministarstvu finansija otvoren poseban račun.

Suljagić podsjeća i na inicijativu upućenu zastupnicima parlamenta.

“Imamo neke reakcije, ali nedovoljne da bismo mogli donijeti zaključke”, ističe direktor Memorijalnog centra, koji navodi da će krajem februara biti održana donatorska večera.

 

Dio svih nas

 

“Poziv je otišao na adrese stotinjak privatnih firmi, a na putu je i da se realizuje pozamašna donacija jedne privatne strane banke u Sarajevu”, govori Suljagić.

Njega posebno raduje to što je razvojna agencija nama prijateljske države zainteresovana za to da popravi krov objekta Memorijalnog centra, ali i da osposobi prostore za neke muzejske sadržaje u Centru.

“BH Telecom je otvorio humanitarni telefon i puno bi značilo za Centar, ali i za našu zajednicu da što više naših građana pruži ovu vrstu pomoći, te da se i na taj način pokaže koliko je Memorijalni centar u Potočarima dio svih nas”, kaže dr. Suljagić.

 

IB.com / oslobodjenje.ba)

 

Istočna Bosna